Sari la conținut

Marine Le Pen: moneda euro este un cuţit în coasta poporului francez

Candidata de extremă-dreapta la preşedinţia Franţei, Marine Le Pen, a avertizat duminică, la un miting electoral, că euro, la care Parisul trebuie să renunţe, din punctul său de vedere, este ca un cuţit în coasta poporului francez, relatează Reuters, citat de News.ro.

French Far-Right National Front President Marine Le Pen Is At Henin Beaumont For North Regional Elections

Foto: Guliver / GettyImages

Şefa formaţiunii eurosceptice şi antiimigranţi Frontul Naţional (FN) a subliniat la mitingul organizat la Bordeaux că următoarele alegeri prezidenţiale ar putea anunţa o „schimbare în civilizaţie”.

„Suntem la mila monedei adaptate Germaniei şi nu economiei noastre. Euro este, în mare parte, un cuţit înfipt în coastele noastre pentru a ne face să mergem unde alţii vor să meargă”, a spus Le Pen, în aplauzele mulţimii.

Reiterându-şi opiniile antiglobalizare şi antiimigraţie, ea a declarat: „Nu vrem ca Franţa să fie deschisă la toate fluxurile comerciale şi umane, fără protecţie şi graniţe”.

Ea şi-a criticat principalii doi rivali la alegerile din Franţa – candidatul independent de centru Emmanuel Macron şi candidatul conservator Francois Fillon – spunând că fac parte din „acelaşi sistem”.

„Sistemul se panichează pentru că vede oamenii trezindu-se”, a spus ea.

Încurajată de victoria neaşteptată a lui Donald Trump în Statele Unite şi de votul britanicilor pentru ieşirea din UE, Le Pen speră să profite de pe urma unui val de populism similar în Franţa, deşi sondajele de opinie sugerează că va pierde în al doilea tur de scrutin al alegerilor, din 7 mai.

Un Guvern sub preşedinţia Le Pen ar scoate Franţa din Zona euro şi ar reintroduce moneda naţională, ar organiza un referendum privind apartenenţa la UE şi a impune taxe pe importuri şi pentru companiile care angajează străini, conform promisiunilor electorale ale acesteia.

De asemenea, ea vrea să reducă imigraţia, să expulzeze toţi migranţii ilegali şi să restricţioneze unele drepturi disponibile în prezent pentru toţi rezidenţii, inclusiv dreptul la liberă educaţie, numai la cetăţenii francezi.