„Matematica nu folosește la nimic în viața cotidiană”, spune un fost ministru francez al Educației

Data publicării:
matematica crop

Luc Ferry, fost ministru al Educaţiei Naţionale în Franţa, a atacat raportul publicat în această săptămână de deputatul Cedric Villani, reprezentant al formaţiunii politice La Republique En Marche (LREM), referitor la nivelul cunoştinţelor de matematică în rândul elevilor francezi. Invitat în platoul unei emisiuni TV, fostul ministru a spus că "în viaţa cotidiană, matematica nu foloseşte la absolut nimic", informează site-ul boursorama.com.

Invitat joi, 15 februarie, în platoul unei emisiuni a postului LCI, fostul ministru a făcut următoarea declaraţie: "În viaţa cotidiană, matematica nu foloseşte la absolut nimic. Nu am folosit niciodată, nici măcar pentru 30 de secunde, ceea ce am învăţat în timpul orelor de matematică". Luc Ferry a condus Ministerul Tineretului, Educaţiei şi Cercetării între 2002 şi 2004, în timpul preşedinţiei lui Jacques Chirac, potrivit Agerpres.

Fostul ministru francez compară actul sexual cu matematica 

Cedric Villani, căruia Guvernul francez i-a încredinţat misiunea de a elabora o reformă a felului în care este predată matematica, pentru a-i reconcilia pe elevii francezi cu această disciplină deloc populară, nu a ratat ocazia de a îi răspunde lui Luc Ferry.

"Nu rezultatul matematic îţi foloseşte în viaţa de zi cu zi, ci demersul întreprins", a declarat acest deputat de Essonne, vineri, tot la postul LCI. În plus, politicianul francez nu a ezitat să compare matematica cu actul sexual: "Plăcerea de a descoperi matematica durează mai mult decât plăcerea sexuală. Este ceva pe care poţi să îl experimentezi foarte devreme, iar faptul că începi să înţelegi (matematica, n.r.) vine cu o străfulgerare şi aduce plăcerea de a vedea toate argumentele care se leagă între ele".

Pentru a îmbunătăţi cunoştinţele de matematică ale elevilor francezi, considerate "catastrofale", Cedric Villani propune mai ales stimularea procesului de formare profesională a învăţătorilor, cursuri de manipulare a unor obiecte de către copii aflaţi la vârste fragede şi folosirea unor metode experimentale care şi-au dovedit eficienţa în străinătate.

Acest raport, publicat luni, cuprinde 21 de măsuri pentru ameliorarea cunoştinţelor de matematică ale elevilor francezi, pentru a-i face să iubească această disciplină, care "ocupă într-adevăr un loc special în parcursul şcolar".

Această disciplină neiubită de elevi a devenit materia regină pentru a accede la cele mai bune şcoli din Franţa, iar "greutatea ei simbolică depăşeşte cu mult însemnătatea ei reală". Acelaşi raport notează că această "dominaţie" exercită "un sentiment de autodepreciere foarte răspândit atât la elevi, cât şi la adulţi" şi că încă de la vârsta de şapte ani "elevii francezi se declară deja nuli în matematică".

Editor web: Cristina Tudor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un medic de 78 de ani spune că a întinerit cu 20 de ani respectând doar 4 reguli simple
Digi FM
Hollywoodul, la Wimbledon. Julia Roberts, Tom Cruise, Pierce Brosnan și alte staruri de cinema, în tribune la...
Pro FM
Cum a aflat Bob Marley că are cancer la 32 de ani. A încercat și tratamente "neortodoxe", dar a murit cu o...
Film Now
Record! Care este prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari
Adevarul
Furnizorii de energie cer re-liberalizarea pieței de electricitate și gaze naturale
Newsweek
Amenințări fără precedent la televiziunea rusă: Bucureștiul, lovit de rachete. De ce e nervos Putin?
Digi FM
Lamine Yamal a fost susținut de iubită la finala EURO 2024. Imaginile cu cei doi tineri au făcut furori pe...
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Sarah Michelle Gellar, mesaj sfâșietor după moartea lui Shannen Doherty: „Doare atât de tare pentru că a fost...
UTV
Cele mai spectaculoase tinute de la “nunta secolului”. Iulia Vantur s-a numarat printre invitati