Merkel va renunța la șefia partidului. Implicit, actualul mandat de cancelar devine ultimul

Data actualizării: Data publicării:
After Extension, CDU, SPD And CSU Seek To Conclude Coalition Negotiations
Foto: GettyImages

Cancelarul german Angela Merkel ar urma să renunţe la şefia partidului de guvernământ potrivit unor surse din partid, citate de agenţia de presă France Presse.

ACTUALIZARE 14:50 - Cancelarul german Angela Merkel a confirmat luni că în decembrie nu va mai candida la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi că actualul mandat al ei la şefia guvernului de la Berlin este ultimul, transmite agenţia Reuters.

„În primul rând, la următorul congres al partidului, în decembrie, la Hamburg, nu voi mai candida pentru conducerea CDU”, a spus Merkel în faţa reporterilor.

„În al doilea rând, acest al patrulea mandat de cancelar este ultimul pentru mine. La alegerile federale din 2021, nu voi mai candida din noul pentru postul de cancelar, nici pentru Budestag şi (...) nici nu voi căuta vreo altă funcţie politică”, a clarificat şefa executivului german.


Ea ar fi anunţat că nu intenţionează să mai candideze pentru şefia formaţiunii în decembrie, când vor avea loc alegeri. Angela Merkel conduce de 18 ani la Uniunea Creştin Democrată, iar anul trecut a obţinut, e drept, cu greu, cel de-al patrulea mandat de cancelar, fiind după mentorul ei, Helmut Kohl, al doilea cel mai longeviv cancelar al Germaniei.

Este o decizie care vine după rezultatele slabe înregistrate de partidul său în alegerile locale. Chiar ieri, Uniunea Creştin-Democrată a pierdut aproape 10% din voturi, la alegerile regionale din landul Hessa, faţă de acum 4 ani. Un rezultat care vine după ce, acum două săptămâni, aliaţii bavarezi ai cancelarului german au pierdut majoritatea absolută pe care o deţineau de mai multe decenii în parlamentul de la Munchen.

Angela Merkel a declarat să vrea să rămnă cancelar și să încheie mandatul, chiar dacă nu mai este preşedinta Partidului Uniunea Creştin Democrată (CDU), au declarat luni surse din cadrul formaţiunii pentru DPA.

Merkel susţinea anterior că cele două poziţii sunt legate una de cealaltă. Ea conduce CDU din 2000, iar Germania din 2005.

Fostul lider al blocului conservator în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german) Friedrich Merz a declarat că el nu va candida la conducerea formaţiunii, au declarat surse apropiate acestuia pentru DPA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri