Sari la conținut

Mii de militanți islamiști în Suedia. Ce spune șeful serviciilor secrete

Numărul militanților islamiști din Suedia a crescut la câteva mii în ultimii ani, dar numai câțiva reprezintă o amenințare de securitate la adresa societății, a declarat vineri șeful serviciilor de securitate, potrivit Agerpres.

Suedia este încă în stare de șoc după ce cinci persoane au fost ucise și 15 rănite când un camion furat a fost condus în mulțimea de pe o arteră comercială populată și s-a oprit într-un magazin la Stockholm pe 7 aprilie.

Poliția a reținut un bărbat uzbek care a recunoscut că s-a aflat la volanul camionului.

Anders Thornberg, șeful Serviciului de Securitate Suedez (SAPO), a spus că numai o mână de militanți au dorința și capacitatea de a comite atacuri. El a spus că principala cauză a acestei probleme o reprezintă propaganda Statului Islamic (SI).

„Nu am mai văzut așa ceva până acum”, a declarat Thornberg pentru agenția națională de presă TT.

El a precizat că cifra menționată îi include deopotrivă pe cei care sunt doar simpatizanți ai militanților islamiști și pe cei care transmit mesaje, fac recrutări și colectează fonduri.

„Amplificarea extremismului este o provocare de proporții istorice”, a spus el.

Cele mai mari concentrări de militanți sunt la Stockholm, Göteborg, Malmö și Örebro, conform SAPO.

Guvernul a înăsprit legislația și a promis fonduri suplimentare pentru poliție și serviciile de securitate și ia în calcul noi măsuri, cum ar fi înmulțirea camerelor de supraveghere.

Thornberg a atras atenția că serviciile de securitate se confruntă cu o situație în care atacurile nu mai au nevoie de luni de planificare și pregătire. „Astăzi, cine decide să acționeze poate cumpăra două cuțite sau închiria un camion și intra în mulțime”, a declarat el.