Neofit, patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, a murit la vârsta de 78 de ani

Data publicării:
patriarhul neofit al bulgariei
Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, a murit la vârsta de 78 de ani.

Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare și, prin urmare, șeful Sfântului Sinod, a murit la vârsta de 78 de ani. Anunțul a fost făcut de Mitropolitul Antonii și confirmat de Academia de Medicină Militară, unde Neofit era internat de câteva luni, suferind de o boală pulmonară, relatează The Sofia Globe.

Prin legea canonică a Bisericii Ortodoxe Bulgare, după moartea Patriarhului, Sfântul Sinod este condus temporar de cel mai înalt Mitropolit, până la alegerea unui nou Patriarh, care are loc în cel mult patru luni de la decesul titularului.

Patriarhul Bulgariei Neofit (Simeon Nikolov Dimitrov) s-a născut, în 15 octombrie 1945, la Sofia.

A învăţat la Seminarul ortodox din Sofia, absolvit în 1965. Şi-a continuat studiile la Academia Teologică „Sf. Clement din Ohrida” din Sofia între anii 1965 şi 1971. Doi ani mai târziu a finalizat cursurile Academiei Teologică din Moscova, unde s-a specializat în muzică bisericească. După întoarcerea la Sofia, a fost numit profesor de muzică bisericească şi dirijor al Corului Academiei Teologice, potrivit Agerpres.

De asemenea, a fost rector al Academiei Teologice şi a fost numit primul decan al Facultăţii de Teologie (reînfiinţată) de la Universitatea din Sofia, post pe care l-a deţinut până în ianuarie 1992, când a fost numit secretar al Sfântului Sinod.

A intrat în monahism la 3 august 1975, voturile monahale le-a depus la Mănăstirea Troian. Neofit a fost hirotonit ieromonah în 1976 de către patriarhul Maxim al Bulgariei.

În 8 decembrie 1985 a fost hirotonit Episcop vicar de Sofia, iar în anul 1994 a fost ridicat la rangul de Mitropolit de Ruse.

Mitropolitul Neofit de Ruse a fost ales Patriarhul Bulgariei şi Mitropolit al Sofiei în 24 februarie 2013, a fost întronizat ca Primat al Bisericii Ortodoxe Bulgare în aceeaşi zi (24 februarie), la Catedrala Sf. Alexandru Nevski din Sofia.

Anunţul alegerii sale a fost însoţit de clopotele solemne ale bisericii din centrul Sofia.

Este cunoscut faptul că a fost foarte apropiat de fostul patriarh al Bulgariei, Maxim, predecesorul său. Patriarhul Maxim a condus Biserica Ortodoxă Bulgară din 1971, s-a stins din viaţă pe 6 noiembrie 2012, la vârsta de 98 de ani.

Patriarhului Bulgariei Neofit i-a fost conferit, în 5 noiembrie 2015, de către fostul preşedinte bulgar Rosen Plevneliev (2012-2017), Ordinul Stara Planina - Gradul I pentru serviciile excepţionale pe care le-a adus Republicii Bulgaria, potrivit agenţiei de presă FOCUS.

La ceremonia conferirii unuia dintre cele mai înalte ordine de stat conducătorului spiritual al poporului bulgar au participat reprezentanţi ai Guvernului, ai Adunării Naţionale, ai Bisericii Ortodoxe Bulgare şi Academiei Bulgare de Ştiinţe (BAS).

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri