După 12 ore de audieri, Nicola Sturgeon a fost eliberată. Fost premier al Scoției, ea fusese reținută legat de finanțarea partidului ei

Data actualizării: Data publicării:
sturgeon sustine un discurs
Nicola Sturgeon, fost premier al Scoției, reținută într-un dosar care vizează finanțarea partidului său. Foto: Profimedia

Nicola Sturgeon, fost premier al Scoției, a fost eliberată în dosarul în care fusese arestată în legătură cu finanțarea SNP - Partidul Național Scoțian.

ACTUALIZARE Fosta şefă a guvernului scoţian Nicola Sturgeon, arestată duminică în cadrul unei anchete cu privire la finanţele formaţiunii sale politice, Partidul Naţional Scoţian (SNP), a fost eliberată fără a fi inculpată, scrie CNN, care citează un comunicat al poliţiei scoţiene.

Sturgeon „a afirmat permanent că va coopera în cadrul anchetei, şi continuă să o facă”, a asigurat duminică un purtător de cuvânt al acesteia.

Potrivit sursei citate, după ce a dat declarații la poliţie, ea a fost eliberată la ora locală 17.24.  

Poliţiştii au interogat-o pe Sturgeon în jur de 12 ore înainte de a decide dacă o pun sub acuzare sau o eliberează în timp ce se fac cercetări suplimentare. Un suspect eliberat în aşteptarea unor cercetări suplimentare poate fi arestat din nou la o dată ulterioară, în urma probelor relevate ancheta suplimentară.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Nicola Sturgeon a precizat că este nevinovată. “A mă afla în situaţia de astăzi, când sunt sigură că nu am comis niciun delict, este un şoc şi mă afectează profund... N-aş face niciodată nimic care să facă rău SNP sau ţării. Fără îndoială sunt nevinovată”.


Poliția a confirmat că o femeie în vârstă de 52 de ani a fost reținută în calitate de suspect și este audiată de detectivi.

La 5 aprilie, ofițerii au percheziționat casa lui Sturgeon și sediul partidului său din Edinburgh.

De asemenea, a fost arestat și soțul acesteia, Peter Murrell, fost director executiv al SNP, care a fost eliberat ulterior, fără a se formula acuzații împotriva acestuia.

O autorulotă de lux a fost sechestrată de poliție în acest caz, vehiculul fiind parcat în fața casei mamei lui Murrell, din Dunfermline.

Aproape două săptămâni mai târziu, trezorierul SNP, Colin Beattie, a fost de asemenea reținut, dar și el a fost eliberat fără să fie acuzat de ceva.

Murrell și Beattie au fost amândoi suspecți în dosar și au fost luați în custodie până la 12 ore pentru interogatoriu, înainte de a fi eliberați în așteptarea unor anchete suplimentare.

Conform codului penal scoțian adoptat în 2016, poliția poate elibera un suspect, dar poate fi arestat din nou la o dată ulterioară, după investigații suplimentare.

Nicola Sturgeon a fost premierul Scoției timp de opt ani.

Demisia ei din 15 februarie a șocat opinia publică. „În mintea și în inima mea” știu că acesta este momentul potrivit, a spus ea atunci.

Ea este premierul scoțian cu cel mai lung mandat și a fost prima femeie care a ocupat această funcție.

Sturgeon a insistat că demisia ei nu a fost un răspuns la presiunile la care a fost supusă, care au inclus controverse privind reformele de gen, prizonierii trans și strategia privind independența față de Marea Britanie.

Cu toate acestea, la o lună de la ultima ei zi ca premier, ancheta asupra situației financiare a SNP - care a fost începută în urmă cu aproape doi ani - a ieșit la lumină.

Au fost depuse plângeri referitoare la peste 600.000 de lire sterline care au fost donate SNP de către activiști de partid.

Banii au fost strânși după ce partidul a căutat să adune fonduri în vederea unei viitoare campanii pentru referendum, iar Poliția din Scoția a lansat „Operation Branchform” pentru a stabili ce s-a întâmplat cu acestea.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri