Parlamentul din Cipru amână votul privind taxa pe depozitele bancare

Data publicării:
euro 20mediafax-55493

Băncile din Cipru ar putea rămâne închise mai multe zile pentru a se evita o retragere masivă de lichidităţi, informează Mediafax.

Ţările din zona euro au convenit, sâmbătă, asupra unui pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru, însă fondurile sunt condiţionate de introducerea unei taxe pe depozitele bancare, prin care guvernul de la Nicosia să obţină circa 5,8 miliarde de euro.

Creditorii externi au avansat o taxă de 6,7% pentru conturile cu mai puţin de 100.000 de euro şi 9,9% pentru cele care depăşesc acest nivel.

În prezent au loc discuţii pentru modificarea treptelor de taxare, astfel încât să fie protejate în mai mare măsură persoanele cu depozite mici.

„Modul în care Cipru îşi organizează finanţarea contribuţiei este decizia guvernului cipriot”, a declarat, luni, Steffen Seibert, purtător de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel.

În contextul discuţiilor privind nivelurile de taxare, Parlamentul a amânat din nou votul, pentru marţi după-amiază. Votul a fost iniţial planificat pentru duminică. Băncile ar trebui să rămână închise timp de mai multe zile, pentru a se evita retragerea masivă a banilor. Băncile din Cipru şi Grecia sunt închise luni din cauza unei sărbători.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri