PE şi Consiliul UE au ajuns la un acord privind condiţiile de primire a solicitanţilor de azil

Data actualizării: Data publicării:
drapelul ue
PE şi Consiliul UE au ajuns la un acord privind condiţiile de primire a solicitanţilor de azil. Foto: Profimedia

Solicitanţii de azil înregistraţi vor putea să începe să lucreze mai curând şi perspectivele lor de integrare se vor îmbunătăţi, potrivit unui proiect legislativ agreat de Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, indică un comunicat publicat joi de legislativul european.

Principalul obiectiv al directivei privind condiţiile de primire a solicitanţilor de azil este de a asigura standarde de primire echivalente în statele membre ale UE în ceea ce priveşte condiţiile materiale - inclusiv spaţiul de locuit -, asistenţa medicală şi un standard de viaţă adecvat ale solicitanţilor.

Noile reguli ar trebuie să împiedice solicitanţii să se mute în UE după înregistrarea cererii.

Pentru a-şi îmbunătăţi şansele de a putea trăi independent şi a se putea integra local, solicitanţilor de azil ar trebui să li se permită să lucreze în termen de 6 luni de la data înregistrării cererii lor şi nu 9 luni, cum este în prezent. În vederea extinderii perspectivelor de integrare a solicitanţilor, ei vor avea acces la cursuri lingvistice, vocaţionale şi de educaţie civică.

Statele membre trebuie să se asigure că fiecare minor neînsoţit este încredinţat unui tutore în termen de 15 zile după depunerea unei cereri de protecţie internaţională. Mai mult, copiii ar trebui să fie integraţi în sistemul şcolar în cel mult două luni de la sosire.

Statele membre pot decide că un solicitant de azil trebuie să locuiască într-un loc anume din motive de ordine publică sau pentru a împiedica efectiv solicitantul să se ascundă, dacă există un asemenea risc. Detenţia se poate întemeia doar pe motive specifice stabilite de legislaţia naţională.

Acordul de astăzi privind condiţiile de primire este un progres major, nu doar întrucât, în cele din urmă, co-legislatorii progresează în privinţa unui sistem comun european de azil, dar cel mai important pentru că acest acord ar trebui să conducă la îmbunătăţiri concrete în vieţile solicitanţilor de azil în Uniunea Europeană, a declarat raportoarea PE pe acest dosar, eurodeputata olandeză Sophie in't Veld (Renew).

Textul convenit de Parlamentul European şi Consiliul UE urmează să fie votat în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) şi în plenul PE, înainte de a putea fi publicat în Jurnalul oficial al UE şi a intra în vigoare. Statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru a transpune prevederile directivei în legislaţiile naţionale. PE şi viitoarele preşedinţii ale Consiliului UE s-au angajat să depună toate eforturile pentru a finaliza cadrul legislativ privind azilul şi migraţia înainte de aprilie 2024, mai menționează sursa citată de Agerpres.

În 2016, Comisia Europeană a prezentat o propunere privind o nouă directivă privind condiţiile de primire a solicitanţilor de azil, iar acordul de joi dintre PE şi Consiliul UE confirmă rezultatul negocierilor la care s-a ajuns în 2018.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”