Polonia a respins ilegal migranți înapoi în Belarus. Raport Amnesty International pe baza imaginilor din satelit

Data publicării:
Imagini cu trupe si migranti de la granița dintre Polonia și Beșarus, recosntituite de Amnesty International pe baza datelor din sateli
Imagini de la granița dintre Polonia și Beșarus, recosntituite de Amnesty International pe baza datelor din satelit. Foto: Amnesty.org

Polonia a respins în mod ilegal un grup de migranți campat la granița sa cu Belarus la sfârșitul lunii august, arată o analiză Amnesty International realizată pe baza imaginilor din satelit și a fotografiilor și filmărilor de la fața locului, potrivit Reuters.

Amnesty International afirmă că, folosind imagini din satelit de pe 18 august, a putut reconstitui deplasarea migranților de pe teritoriul Poloniei înapoi pe teritoriul Belarusului, aruncând o nouă lumină asupra acestui caz care a fost dificil de documentat de media și ONG-uri, din cauza stării de urgență de la granițe.

„A trimite cu forța înapoi oameni care cer azil, fără evaluarea nevoii lor de a fi protejați, este împotriva legilor europene și internaționale”, a spus Eve Geddie, director în cadrul biroului european al Amnesty International.

Investigația Amnesty International poate fi citită integral aici.

Polonia, Lituania și Letonia au raportat o creștere abruptă a numărului de migranți din țări ca Afganistan sau Irak, care încearcă să treacă granița dinspre Belarus, în ceea ce Varșovia și Bruxelles numesc a fi un război hibrid, cu scopul de a pune presiune pe Uniunea Europeană din cauza sancțiunilor impuse Minskului.

Asociațiile pentru drepturile omului și jurnaliștii nu au mai putut ajunge la granița cu Belarus de la începutul lunii septembrie, din cauza stării de urgență declarată de guvernul polonez, care se așteaptă să fie prelungită joi cu încă 60 de zile.

ONG-urile au criticat guvernul naționalist de la Varșovia pentru tratamentul aplicat migranților de la frontieră, acuzând mai multe respingeri ilegale ale acestora și neacordarea de ajutor medical, mâncare și adăpost.

Trei migranți au murit în partea poloneză a graniței, iar un altul de partea bielorusă, încercând să ajungă în Polonia, la începutul acestei luni.

Printre miile de migranți care au pătruns în Polonia începând din iulie, peste 30 au rămas blocați într-o râpă de la granița dintre cele două state, ONG-urile avertizând că mulți dintre ei au nevoie de ajutor medical.

Investigația Amnesty International a fost publicată înaintea întâlnirii de joi, la Varșovia, între comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și ministrul polonez de interne, Mariusz Kaminski, care vor discuta situația de la frontiera dintre Polonia și Belarus.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a exprimat îngrijorări din cauza condițiilor dificile în care se află migranții blocați la granița dintre Polonia și Belarus și a îndemnat Varșovia să protejeze viețile migranților și să permită accesul forțelor europene de frontieră, Frontex, pentru a acorda asistență în zonă.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri