Premieră: Comisia Europeană reține 15 mil. Eur din fondurile alocate Poloniei, în contul unei amenzi pentru neaplicarea deciziilor CJUE

Data publicării:
mânuși de box UE și Polonia
Decizia CJUE face parte dintr-un lung șir de dispute între Bruxelles și Varșovia în ceea ce privește principiile care alcătuiesc statul de drept. Sursă foto: Getty Images

Comisia Europeană a informat Polonia că va reţine circa 15 milioane de euro din fondurile europene care urmează a-i fi oferite, în contul unei amenzi pentru nerespectarea unei decizii a Curţii de Justiţie a UE. Acest lucru reprezintă o premieră.

Executivul european va începe în „zece zile lucrătoare” recuperarea acestor penalităţi de întârziere legate de neînchiderea unei mine de cărbune, a precizat un purtător de cuvânt al CE, Balazs Ujvari.

Suma este datorată pentru perioada 20 septembrie - 19 octombrie 2021, a explicat el. Asta înseamnă aproape 15 milioane de euro.

Purtătorul de cuvânt al CE nu a dorit să indice din ce fonduri europene va fi dedusă suma.

Penalităţile sunt aplicate chiar dacă Varşovia şi Praga au semnat la 3 februarie un acord asupra acestei mine uriaşe de la Turow, situată în apropiere de frontierele cu Cehia şi Germania, care pune capăt diferendului.

„Prin această compensare, Comisia îşi respectă obligaţia legală de a recupera sancţiunile financiare impuse de Curtea de Justiţie” şi pe care Polonia a refuzat să le plătească, a adăugat purtătorul de cuvânt, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

În mai 2021, Curtea de Justiţie a UE a dispus ca guvernul polonez, în cadrul unei decizii provizorii (de urgenţă), să închidă mina de la Turow, din cauza efectelor nocive pentru mediu, în aşteptarea unei decizii pe fond.

În septembrie, instanţa a ordonat ca Varşovia să plătească o penalitate de 500.000 de euro pe zi până la închiderea minei.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri