Sari la conținut

Premierul Italiei îi explică președintelui Turciei ce este statul de drept

Foto: governo.it 

Premierul italian, Matteo Renzi, i-a replicat printr-un mesaj pe Twitter, postat în cursul după-amiezii: „În această țară, judecătorii se conformează legii și Constituției italiene, nu președintelui turc. Asta se numește stat de drept”.


Bilal Erdogan, fiul mai mare al președintelui islamo-conservator, este implicat într-o anchetă deschisă în luna februarie de parchetul din Bolonia, ca urmare a unei reclamații depuse de un antreprenor turc.

Antreprenorul, un opozant aflat în exil, asigură că Bilal a fugit în Italia „cu o mare sumă de bani” și o echipă de bodyguarzi înarmați care au utilizat pașapoarte diplomatice.

Bilal Erdogan, care se dusese la Bolonia pentru a termina un doctorat, este unul dintre principalii suspecți într-un mare scandal de corupție declanșat în decembrie 2013, pentru care toate anchetele au fost clasate.

„Fiul meu ar trebui să se întoarcă la Bolonia pentru a-și termina doctoratul”, dar riscă să fie arestat, a mai declarat Erdogan televiziunii italiene. „În acest oraș, ei mă numesc dictator și manifestează pentru PKK. De ce nu intervine nimeni? Acesta este statul de drept? Dosarul lui ar putea compromite relațiile noastre cu Italia”, a adăugat el.

Președintele Erdogan este obiectul unor critici virulente pentru represiunile declanșate în toate categoriile sociale după puciul eșuat în urmă cu două săptămâni.