Primarul Parisului vrea ca sportivii ruşi să nu aibă acces la Jocurile Olimpice

Data actualizării: Data publicării:
anne hidalgo sustine un discurs
Primarul Parisului vrea ca sportivii ruşi să nu aibă acces la Jocurile Olimpice. Foto: Profimedia

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat miercuri că speră ca sportivilor ruşi să le fie interzisă participarea la Jocurile Olimpice de la Paris şi la ceremonia de deschidere a competiţiei, relatează Reuters.

În schimb, sportivii israelieni sunt total bineveniţi, a declarat ea într-un interviu pentru Reuters, în timp ce organizatorii JO din 26 iulie-11 august se pregătesc să se confrunte cu problemele apărute în urma războaielor din Ucraina şi Gaza.

Comitetul Internaţional Olimpic, care decide asupra acestor chestiuni, urmează să discute la o viitoare sesiune problema participării sportivilor ruşi şi belaruşi la ceremonia de deschidere.

Deocamdată, sportivii ruşi şi belaruşi nu pot participa sub drapelul ţărilor lor, dar lor li se permite să participe ca neutri - fără steaguri sau imnuri.

„Prefer ca ei să nu vină”, a declarat Hidalgo, potrivit Reuters, citată de News.ro.

Comitetul Internaţional Paralimpic (IPC) a declarat săptămâna trecută că sportivii ruşi şi belaruşi care participă la Jocurile Paralimpice nu vor fi prezenţi la ceremonia de deschidere.

„Nu putem acţiona ca şi cum (invazia Rusiei în Ucraina) nu ar exista”, a declarat primarul. „Nu putem acţiona ca şi cum (Vladimir) Putin nu ar fi un dictator care astăzi ameninţă întreaga Europă”.

Întrebată despre participarea Israelului la Jocurile Olimpice, în contextul în care războiul din Gaza continuă în urma atacului din 7 octombrie al Hamas, Hidalgo a spus că nu există nicio comparaţie cu Rusia.

„Sancţionarea Israelului în legătură cu Jocurile Olimpice şi Paralimpice iese din discuţie”, a spus ea, „pentru că Israelul este o democraţie”.

CIO nu a impus nicio limită în ceea ce priveşte participarea sportivilor israelieni.

Primarul Parisului a confirmat că, înainte de Jocurile Olimpice, o ceremonie va comemora victimele atacului asupra sportivilor israelieni şi membrilor delegaţiei la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri