Primul caz de Covid-19 din Franța ar data de la sfârșitul lunii decembrie (studiu)

Data publicării:
Coronavirus, model 3d generat de un computer
Reprezentare grafică a coronavirusului SARS CoV-2. Foto: Getty Images

Încă un studiu, făcut în Franța, pare să confirme ipoteza care a început să se contureze de ceva timp: virusul SARS-CoV-2 era prezent în Europa încă de la sfârșitul anului trecut, cu mult înainte de declanșarea vizibilă a epidemiilor din fiecare țară.

Unii medici francezi sunt de părere că noul coronavirus circula deja în ţară încă de la sfârşitul lunii decembrie. Concluzia a fost trasă după ce a fost diagnosticat cu Covid-19 un pacient care fusese internat într-un spital din regiunea Paris la 27 decembrie, scrie Agerpres, care preia o informație a agenției EFE.

Yves Cohen, șeful ATI de la spitalele Avicenne de Bobigny şi Jean Verdier de Bondy, a declarat într-un interviu acordat luni postului de radio France Info că acest caz a fost descoperit într-o evaluare retrospectivă a testelor de tip PCR efectuate asupra a 24 de pacienţi internaţi în decembrie şi ianuarie cu pneumonie.

Unui pacient internat la spitalul Jean Verdier i-au fost prelevate probe PCR, care au fost de-abia acum analizate şi care au ieşit pozitive la COVID-19. Bărbatul, care nu efectuase călătorii ce ar fi emis ipoteza contagierii în străinătate, a fost bolnav timp de 15 zile, iar cei doi fii şi soţia au fost de asemenea contagiaţi. Acest lucru presupune că soţia, fiind asimptomatică, putea fi la originea contagierii întregii familii. Mai ales că ea lucra la pescăria unui supermarket, în rândul căreia există un mare număr de clienţi chinezi.

Concluziile urmează să fie publicate într-o revistă de specialitate săptămâna viitoare.

Agenţia Regională de Sănătate Ile-de-France va analiza această ipoteză ce pare să confirme teoria că noul coronavirus circula deja în Franţa înainte de înregistrarea primelor cazuri, consemnate oficial la 24 ianuarie. Este vorba de un francez de origine chineză şi de doi turişti chinezi care trecuseră prin oraşul Wuhan, unde a izbucnit focarul pandemiei.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri