Procurorii germani au arestat un ofiţer din armată suspectat de spionaj în favoarea Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
militar german
Procurorii germani au arestat un ofiţer suspectat de spionaj în favoarea Rusiei. Foto: Profimedia

Procurorii germani au arestat un ofiţer al agenţiei de achiziţii militare, suspectat că a transmis informaţii serviciilor secrete ruseşti, a anunţat biroul procurorului federal, informează Reuters.

Cetăţeanul german, pe care biroul procurorului l-a identificat doar ca Thomas H., a abordat în mod repetat Consulatul Rusiei din Bonn şi Ambasada din Berlin începând cu luna mai, din proprie iniţiativă, şi şi-a oferit cooperarea, a precizat biroul.

La un moment dat, bărbatul a predat informaţii obţinute în cursul activităţilor sale, cu intenţia ca acestea să fie transmise unui serviciu de informaţii rusesc, a declarat biroul procurorului federal.

Suspectul a fost arestat în Koblenz, în vestul Germaniei, acolo unde este sediul agenţiei de achiziţii militare, iar locuinţa şi biroul său au fost percheziţionate.

Un judecător l-a plasat miercuri pe suspect în arest preventiv.

Biroul procurorului nu a oferit alte detalii, iar Ministerul german al Apărării a refuzat să comenteze cazul.

„Procurorul federal a arestat un ofiţer german suspectat că lucrează pentru un serviciu secret străin”, a scris ministrul justiţiei, Marco Buschmann, pe platforma socială X. „Vigilenţa este la ordinea zilei”, a adăugat el.

Germania, unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente militare pentru Ucraina, este o ţintă majoră a operaţiunilor de spionaj ruseşti, care au crescut în amploare de la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, au avertizat autorităţile, notează Reuters, citată de News.ro.

Aproape 12.000 de persoane lucrează pentru agenţia de achiziţii a armatei, între care aproximativ 1.800 de soldaţi. În 2021, agenţia a încheiat contracte pentru achiziţionarea de arme şi echipamente pentru Bundeswehr în valoare totală de 17,6 miliarde de euro.

În decembrie 2022, autorităţile au arestat un angajat al Serviciului german de Informaţii Externe (BND) pe care l-au suspectat că spionează pentru Rusia.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri