R. Moldova. Maia Sandu nu a fost acceptată. Noua propunere pentru funcția de premier este Valeriu Streleț

Data publicării:
STRELET FILAT - AGORA

 

Valeriu Streleț și Vlad Filat FOTO: agora.md

ACTUALIZARE 21:30 Președintele Nicolae Timofti a semnat decretul pentru numirea în funcția de premier a lui Valeriu Streleț. Acesta are la dispoziție 15 zile pentru a-și forma guvernul, care apoi trebuie învestit de Parlament. Actuala coaliție proeuropeană de la Chișinău, numită și AIE3, are, teoretic, în Parlament majoritatea necesară pentru validarea noului guvern.


Maia Sandu solicitase un guvernator american al băncii centrale și un procuror general european, pe care să se bizuie în reformele economice și în lupta anticorupție. Cel mai probabil, cererile acesteia nu au fost acceptate de partidele membre ale coaliției, scrie agora.md.

Cine este Valeriu Streleț

Noul candidat la funcția de prim-ministru este vicepreședintele PLDM, Valeriu Streleț. Acesta este din 2009 deputat din partea PLDM, iar din anul 2011 a devenit una dintre principalele figuri din formațiune, ajungând președinte al grupului parlamentar.

Valeriu Streleț s-a născut la 8 martie 1970, în satul Ţareuca, raionul Rezina. Are studii în istorie și economie generală.

Carieră, afaceri și avere

Streleț a fost, la începutul anilor 90, profesor de politologie și istorie a culturii la liceul „Gheorghe Asachi”. Ulterior a lucrat la Fondul de Investiții pentru Privatizare.

La începutul anilor 2000 a intrat în afaceri din domeniul agriculturii (FPC „Bioagrochem” SRL, apoi director la SRL „BIOPROTECT”). A renunțat la afaceri după ce a devenit deputat. De menționat că „BIOPROTECT” se numără printre principalii donatori oficiali a PLDM, potrivit rapoartelor financiare ale Comisiei Electorale Centrale, notează agora.md.

Înainte de a deține funcția de membru a PLDM, Streleț a fost subsecretar general și ulterior președinte în cadrul Partidul Social Liberal, condus pe atunci de Oleg Serebrian.

Din anul 2007 acesta a devenit fondator și vicepreședinte al Partidului Liberal Democrat.

Potrivit declarației de avere, Streleț a obținut anul trecut aproape 170 de mii de lei (moldovenești) din salariul de la Parlament. Totodată Streleț a luat peste 4 milioane de lei din dividende de la firma care a condus-o până în 2009, SRL „BIOPROTECT”.

Potrivit declarației de avere, Streleț deține două apartamente, o casă în Chișinău, având o valoare totală de aproape 3 milioane de lei.

Are trei autoturisme și câteva depozite de până la 10 mii de euro în total.

Controverse

O voce care seamănă cu cea a lui Valeriu Streleț se aude într-una din interceptările publicate în iarna lui 2013, scrie agora.md. Potrivit acestei înregistrări, Streleț ar fi discutat cu fostul șef de la FISC, Nicolae Vicol, condamnat între timp în justiție și fugit peste hotare, despre demiterea unei persoane din filiala Fiscului din raionul Râșcani. Atunci Streleț ar fi spus: „Înainte de a acționa cu demiterea celor care nu sunt de-ai noștri trebuie să discutăm fiecare caz în parte. Avem probleme serioase. Numai ce m-a sunat Ghimpu (Mihai Ghimpu, președinte PL - n.r.) și mi-a sărit în cap cu Rîșcani. A venit și boșește și stă în fața lui”, ar fi declarat atunci Streleț.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri