Raportul misiunii de evaluare Schengen din România va fi prezentat mâine la Bruxelles

Data publicării:
Sediul Comisiei Europene.
Comisia Europeană. Foto: GettyImages

Experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre UE vor prezenta miercuri, la Bruxelles, raportul şi concluziile lor privind misiunea de evaluare Schengen din România şi Bulgaria. Consiliul European trebuie să facă apoi paşii necesari pentru ca cele două ţări, alături de Croaţia, să adere pe deplin la spaţiul de liberă circulaţie, a spus purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene pentru afaceri interne, migraţie şi securitate internă Anitta Hipper.

„După vizita misiunii voluntare de evaluare în România şi Bulgaria (care s-a încheiat pe 15 octombrie), experţii principali ai Comisiei şi ai statelor membre îşi vor prezenta raportul şi concluziile Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen pe 26 octombrie. A venit timpul ca, acum, Consiliul să continue acest demers şi să facă paşii necesari pentru ca aceste ţări să adere pe deplin la zona Schengen”, a spus Hipper pentru Agerpres.

„Există un proces în desfăşurare la nivelul UE privind aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei. Din 2011, Comisia a pledat activ pentru definitivarea spaţiului Schengen. Comisia consideră că România, Bulgaria şi Croaţia au îndeplinit toate condiţiile necesare pentru a adera”, a mai precizat oficialul european.

Hipper, care este purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru afaceri interne Ylva Johansson, a făcut aceste precizări ca răspuns la o solicitare a Agerpres de a comenta votul din Camera Reprezentanţilor a parlamentului olandez, din 19 octombrie, asupra unei rezoluţii referitoare la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Menţionând că, timp de mulţi ani, guvernul olandez a votat împotriva intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen din cauza corupţiei şi a problemelor persistente cu crima organizată din ambele ţări - probleme care pot afecta funcţionarea securităţii frontierelor unei ţări Schengen şi, prin urmare, pot reprezenta riscuri de securitate pentru Ţările de Jos şi pentru întregul spaţiu Schengen -, rezoluţia solicită guvernului de la Haga să efectueze investigaţii suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România şi Bulgaria, iar până atunci să nu ia măsuri ireversibile.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri