Reacția ministrul francez de externe după ce Trump l-a criticat pe Macron cu privire la Iran

Data publicării:
macron trump getty
Foto: GettyImages

Franţa "nu are nevoie de nicio aprobare" pentru a se exprima cu privire la Iran, a declarat vineri ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian, reacţionând la o critică exprimată în ajun de preşedintele american Donald Trump, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

Răspunzând implicit preşedintelui american, care îi reproşase joi preşedintelui Emmanuel Macron că vorbeşte Iranului în numele SUA, şeful diplomaţiei franceze a adăugat: "Cu privire la Iran, Franţa se exprimă în deplină suveranitate. Ea se angajează puternic pentru pace şi securitate în regiune. Ea se angajează pentru a permite o dezescaladare a tensiunilor şi ea nu are nevoie de nicio autorizaţie pentru a o face".

"Franţa este fidelă acordului de la Viena care împiedică proliferarea nucleară", a continuat Le Drian într-un comunicat. "Ea îşi respectă semnătura, aşa cum o fac şi alte părţi ale acordului, cu excepţia SUA, şi cere ferm Iranului să revină la conformarea cu obligaţiile sale", subliniază ministrul francez.

"Agravarea tensiunilor necesită iniţiative politice pentru a regăsi condiţiile unui dialog. Este ceea ce face preşedintele Macron în deplină transparenţă cu partenerii noştri, în primul rând ţările europene semnatare. În mod evident, el informează autorităţile americane. Toate eforturile trebuie să fie reunite pentru a evita ca această situaţie conflictuală să se transforme într-o confruntare periculoasă", a concluzionat Le Drian.

Joi, Donald Trump declarase într-un mesaj pe Twitter:" Ştiu că Emmanuel vrea să facă bine, ca toţi ceilalţi, dar nimeni nu vorbeşte în numele SUA în afară de SUA înseşi", în timp ce tensiunile între Washington şi Teheran s-au exacerbat în ultimele luni.

"Iranul are grave probleme financiare. Ei vor cu disperare să vorbească cu SUA, dar primesc mesaje contradictorii din partea tuturor celor care pretind că ne reprezintă, printre care preşedintele francez Macron", a adăugat el.

Emmanuel Macron discută frecvent cu omologul său iranian Hassan Rouhani şi nu-şi ascunde speranţa de a juca rol de mediator în criza în curs.

Marţi, ziarul online Al-Monitor, specializat în Orientul Mijlociu, asigurase, citând "două surse care preferă anonimatul", că preşedintele francez îl invitase pe omologul său iranian să asiste la următorul summit G7, care se va desfăşura în Franţa, la Biarritz, între 24 şi 26 august, şi ar fi putut fi ocazia unei întâlniri cu preşedintele Trump, ceea ce şeful statului iranian ar fi refuzat.

Palatul Elysee a dezminţit totuşi oficial pentru AFP că o astfel de propunere ar fi fost făcută.

Înăsprind presiunea diplomatică, economică şi militară asupra Teheranului, preşedintele Trump şi-a înmulţit recent apelurile la dialog, inclusiv în timpul actualei escaladări a tensiunilor în Golf. Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a confirmat că a fost invitat să se întâlnească cu preşedintele Trump la Casa Albă, ceea ce el spune că ar fi refuzat.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri