Reuters: ce se ştie despre atacul informatic care vizează sistemul medical britanic

Data publicării:
hacker

Serviciul Naţional de Asistenţă Medicală din Marea Britanie, NHS, a suferit un atac informatic de proporţii vineri, ce a perturbat activitatea spitalelor în toată Anglia, relatează Reuters, care prezintă o sinteză în legătură cu ceea ce se ştie deocamdată despre atac.

- Atacurile afectează toată Anglia. NHS a anunţat că 16 dintre organizaţiile sale – dintre care unele includ mai multe spitale – au fost afectate.

- Nu este clar deocamdată dacă pacienţii au avut de suferit de pe urma atacului.

- Pe lângă Londra, probleme s-au înregistrat în Northumbria (nord-est), Merseyside (nord-vest) şi Essex (sud). Nu există informaţii privind eventuale atacuri în Scoţia sau Ţara Galilor.

- NHS a precizat că este vorba de un atac de tip „ransomware” – un tip de şantaj. Utilizatorii computerelor nu pot accesa programele şi li se cere să plătească sume importante de bani pentru a obţine din nou controlul asupra sistemelor. Informaţii apărute în presă sugerează că este vorba de un program numit "Wanna Decryptor".

- NHS a dat asigurări că nu există dovezi că au fost accesate date ale pacienţilor.

- Un reporter al Helth Service Journal afirmă că atacul a afectat şi computerele pentru radiografii, cele care se ocupă de teste de patologie, sistemele telefonice şi cele de administrare a pacienţilor.

- Un medic a publicat pe Twitter o fotografie cu un computer infectat. Din mesajul afişat reiese că hackerii cer plata echivalentului a 300 de dolari, în bitcoin, pentru deblocarea datelor. Dacă utilizatorii nu plătesc în termen de trei zile, suma se va dubla, iar dacă plata nu se face până pe 19 mai, datele vor fi şterse, au avertizat hackerii.

- Agenţia Naţională împotriva Infracţionalităţii din Marea Britanie a annunţat că este la curent cu atacul informatics, dar nu a făcut alte comentarii.

- Ministrul britanic al Sănătăţii, Jeremy Hunt, a discutat cu oficialii însărcinaţi cu securitatea informatică. Premierul Theresa May este ţinută la curent cu situaţia.

- Guvernul spaniol a avertizat că un număr mare de companii au fost atacate de hackeri care au infectat computerele cu viruşi de tip „ransomware”.

- Compania Telecom Portugalia a anunţat că a fost vizată de un atac similar.

- Deocamdată nu se ştie cine se află în spatele atacurilor şi nici dacă acestea sunt legate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri