Sectorul construcțiilor, alături de cel al transporturilor, ar putea plăti pentru emisiile de dioxid de carbon

Data publicării:
schele pe santierul de constructie a unei cladiri cu mai multe etaje
Noile ținte UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră vor face necesară taxarea suplimentară a unor noi sectoare, între care construcțiile și transporturile Foto: Guliver/GettyImages

Uniunea Europeană a ajuns la un acord, săptămâna trecută, vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 comparativ cu nivelul din 1990, o nouă ţintă mai ambiţioasă care va necesita ca emisiile să scadă mai rapid în toate sectoarele, de la agricultură şi până la industria grea. Acum, Bruxelles-ul trebuie să pună la punct politici care să permită atingerea noii ţinte.

Diplomaţii din statele membre ale Uniunii Europene vor discuta săptămâna aceasta despre modul în care sectorul transporturilor şi cel al construcţiilor vor plăti pentru emisiile lor de CO2, potrivit unui document intern consultat de Reuters, scrie Agerpres. În cazul automobilelor şi clădirilor, aceste politici ar urma să includă un sistem de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), care obligă poluatorii să cumpere certificate care să acopere emisiile lor de CO2.

„Acest lucru va trebui să se întâmple gradual, într-o modalitate care să nu provoace perturbări pentru aceste sectoare, şi nu afectează preţul carbonului în actualul sistem de comercializare a certificatelor de emisii”, se arată într-un document al Comisiei transmis diplomaţilor europeni, care urmează să fie discutat în cursul acestei săptămâni.

Uniunea Europeană are deja un sistem de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) care obligă centralele electrice, fabricile şi companiile aeriene să achiziţioneze certificate de acest fel tot mai costisitoare.

Potrivit documentului consultat de Reuters, noua ţintă stabilită pentru 2030 va necesita o reducere suplimentară cu 10 puncte procentuală a emisiilor combinate ale sectoarelor care nu sunt acoperite în prezent de sistemul ETS, comparativ cu precedentul obiectiv al UE privind reducerea emisiilor de CO2.

Și sectorul agricol trebuie să-și reducă emisiile de carbon. Sistemul subvențiilor ar putea fi modificat

Printre aceste sectoare se numără transportul, construcţiile şi agricultura. Reuters susţine că executivul comunitar are în vedere un sistem de tip ETS pentru primele două iar, separat, statele membre negociază o reformare a subvenţiilor agricole pentru a ajuta la diminuarea emisiilor poluante ale sectorului agricol.

Noul plan de tranzacţionare a emisiilor va fi făcut public în luna iunie. Comisia elaborează propunerile, dar deocamdată nu a confirmat niciun fel de detalii, nici măcar despre care anume părţi din sectorul construcţiilor ar putea să plătească pentru certificatele de poluare sau dacă cu taxarea CO2 se va aplica direct constructorilor de automobile sau şoferilor.

Includerea sectoarelor transporturi şi construcţii într-un nou sistem de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), separat de cel existent, ar putea asigura că noile politici nu vor afecta preţul certificatelor de poluare în actualul sistem. În ultimele luni, preţul certificatelor de poluare a crescut, stimulate de planurile UE vizând o reducere mai rapidă a emisiilor, iar luni au atins o noua valoare record, de peste 47 de euro pentru tona de CO2.

Partenerii noștri
Playtech
Se pune lacătul pe o celebră fabrică din România. Nimeni nu se aștepta, mulți români adoră produsele lor
Digi FM
De la huiduieli, la aplauze. Ce spune un psiholog despre cele două concerte ale trupei Coldplay de la...
Pro FM
Loredana Groza, reacție după ce Vlad Babașa a fost huiduit la concertul Coldplay: „Sunt mai actuale ca...
Film Now
Anne Hathaway nu mai consumă alcool de cinci ani. Ce a făcut-o pe actriță să ia această decizie: „Au nevoie...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Cât au contribuit pensionarii a căror pensie nu crește la recalculare? Când s-au pensionat? Exemple
Digi FM
Anunțul făcut de Nicușor Dan la Digi FM. De ce a renunțat la stimulentele de căsătorie în București
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Eva Longoria vrea să părăsească definitiv Hollywoodul. În ca țară plănuiește să se mute actrița din „Neveste...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...