Șeful diplomației europene îl pune la punct pe premierul Sloveniei, după ce acesta a iritat Iranul cu o declarație

Data publicării:
janez jansa vorbeste intr-o conferinta de presa
Premierul sloven Janez Jansa a supărat Iranul cu o declarație despre drepturile omului Foto: Profimedia

Premierul sloven, Janez Jansa, a cărui țară se află la președinția semestrială a Consiliului UE, a iritat Iranul cu o declarație în care cerea ca Teheranul să fie sancționat pentru încălcarea drepturilor omului, dar l-a supărat și pe șeful diplomației europene, Josep Borrell, care, într-un demers mai puțin obișnuit între partenerii UE, l-a pus la punct reamintindu-i că nu are competențe în materie de politică externă a UE.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a ţinut luni să reamintească public care sunt competenţele premierului sloven Janez Jansa pe perioada preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene, după acuzaţiile făcute de acesta la adresa Iranului cu privire la încălcarea drepturilor omului, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Premierul sloven, chiar dacă el exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE, nu are competenţa de a vorbi despre politica externă în numele UE”, a afirmat Borrell într-o conferinţă de presă organizată după încheierea reuniunii Consiliului Afaceri Externe, desfăşurată la Bruxelles.

El a explicat că a fost nevoit să facă această precizare după ce a fost contactat de către ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, care l-a întrebat dacă afirmaţiile lui Janez Jansa constituie poziţia oficială a Uniunii Europene.

„Politica externă rămâne o competenţă a statelor membre. Fiecare poate avea propria poziţie. Dar în numele UE vorbesc doar preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi Înaltul Reprezentant, când vorbeşte în numele miniştrilor”, a precizat Josep Borrell.

„Afirmaţiile domnului Jansa sunt responsabilitatea sa, dar nu reprezintă poziţia UE şi el nu poate pretinde că vorbeşte în numele UE”, a punctat şeful diplomaţiei europene.

Iranul a denunţat duminică „acuzaţiile fără temei” privind drepturile omului, lansate cu o zi înainte de Janez Jansa.

„Poporul iranian merită democraţie, libertate şi respectarea drepturilor omului şi ar trebui să fie susţinut ferm de comunitatea internaţională”, afirmase într-un mesaj online Janez Jansa, care cerea ca regimul iranian să fie „tras la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului”. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri