Soluția prin care lumina Soarelui a fost adusă într-un sat întunecat din Italia

Data publicării:
italia

Sergio Bionda este unul dintre puținii care încearcă să mențină tradiția familiei. S-a născut în Viganella şi a trăit aici toată viața. Este hotărât să rămână să-şi crească în continuare caprele. Dar, în această vale, sunt puțini pregătiți să exploateze pământul, aşa cum a făcut-o Sergio, iar comunitatea e una pe moarte.

Spre deosebire de locuitorii din Svalbard, care sunt liberi să vină şi să plece când vor, locuitorii din Viganella sunt prinşi în capcană. Pentru a scăpa de întunericul deprimant al văii, trebuie să-şi părăsească pământul şi casa.

Sergio Bionda: Iarna, când ninge, rămânem întotdeauna în interior. Nu avem prea multe de făcut şi, fără soare, devine foarte rece, aşa că rămânem în casă.

Dar, în 2006, primarul localității a venit cu o idee care să-i ajute pe săteni. El a montat o oglindă uriaşă pe vârful muntelui, pentru a reflecta lumina soarelui în piața principală, inundând fosta piață întunecată cu o lumină puternică. A fost o soluție ingenioasă pentru o problemă veche.

Un loc care nu văzuse niciodată soarele pe timp de iarnă acum se scălda într-un soare cald.

În decembrie 2006, Pierfranco Midali, primarul ingenios, a realizat ceva aparent imposibil şi le-a dat sătenilor speranță. Ideea a apărut în timpul unui pariu amical între doi prieteni.

Pierfranco Midali: Noi credem că lumina şi căldura sunt cruciale pentru viață. Planul nostru a fost să aducem lumina Soarelui în piața satului, pentru ca toți să poată veni să se bucure de ea. Acesta este un loc care nu a văzut niciodată lumina soarelui între 11 noiembrie şi 2 februarie, din cauza munților.

Oglinda gigantică este controlată de un computer care urmăreşte Soarele şi își modifică poziția după necesitate.

Razele Soarelui pot fi îndreptate spre piața satului, dar şi spre casa sau grădina cuiva pentru un eveniment special.

Este cunoscut faptul că perioadele lungi de frig şi de întuneric pot avea un efect negativ asupra stării de spirit a unei persoane, cauzând ceea ce este cunoscut sub numele de „depresie de iarnă”.

Documentarul „Planeta extremelor” poate fi vizionat vineri, de la ora 19:15, pe Digi World.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri