SUA şi UE impun noi sancţiuni pentru 22 de oficiali ruși și ucraineni și 17 firme din Rusia

Data publicării:
crop moscova-2

Washingtonul va revizui, de asemenea, condiţiile autorizării exporturilor în Rusia a anumitor echipamente high-tech care ar putea să aibă o utilizare militară, a anunţat Casa Albă într-un comunicat publicat la Manila, unde preşedintele Barack Obama se află într-o vizită oficială.

Un acord a fost obţinut luni la Uniunea Europeană pentru adăugarea a încă 15 nume pe lista europeană cu sancţiuni, în contextul crizei ucrainene.

Rusia avertizează că va răspunde noilor sancţiuni impuse de Statele Unite, conform adjunctului ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de AFP.

„Sigur că vom răspunde”, a declarat Riabkov.

„Suntem siguri că acest răspuns va avea un caracter dureros pentru Washington”, a atras atenţia oficialul rus.

Printre oficialii vizaţi de noile sancţiuni din partea Statelor Unite se află Igor Secin, președintele gigantului petrolier Rosneft, deţinut de statul rus şi un apropiat recunoscut al preşedintelui Vladimir Putin. Alţi oficiali afectaţi de blocarea conturilor şi interdicţiile de călătorie sunt vicepremierul Dmitri Kozak, dar si preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Duma de Stat.

Printre cele 17 companii ruseşti vizate de noile sancţiuni, care prevăd inclusiv blocarea importurilor de echipamente din SUA, se numără băncile Severni Morsoi, InvestCapital, SMP şi Sobin, Transoil, dar mai ales Volga Resources Group şi Zest Leasing.

Barack Obama l-a avertizat pe Vladimir Putin că vor urma noi sancţiuni, dacă Rusia nu încetează cu provocările în Ucraina.

Persoanele incluse pe lista de sancțiuni a Statelor Unite:

Oleg Belavanțev - desemnat trimis oficial al Președintiei Ruse în Crimeea pe 21 martie 2014 de către Vladimir Putin.

Serghei Cemezov - desemnat în 2007 de Vladimir Putin drept șef al Rostec, companie de stat care promovează investițiile ruse în cercetare și inovație.

Dmitry Kozak - vicepremier al Federației Ruse din 2008.

Evgheni Murov - directorul Serviciului de protecție al Federației Ruse și general de armată.

Aleksei Pușkov - vicepreședinte al Dumei de stat din decembrie 2011 și președintele comisiei Dumei pentru Afaceri externe.

Igor Secin - directorul general al Rosneft, una dintre cele mai mari companii de stat din lume în domeniul petrolier. Rosneft nu a fost înclusă pe lista sancțiunilor.

Viaceslav Volodin - director adjunct al Administrației prezidențiale.

Companii rusești sancționate:

InvestCapitalBank și SMP Bank (controlate de Arkady și Boris Rotenberg – sancționați și în prima rundă, din 20 martie).

Stroigazmontaj (SGM Group) - companie de construcții a conductelor de gaz (controlată de Arkady Rotenberg).

Volga Group - controlată de Ghennadi Timcenko (acționar unic).

Transoil - companie feroviară specializată în transportul petrolului și produselor petroliere (controlată de Volga Group).

Aquanika (Russkoie Vremia LLC) - companie de ape minerale și sucuri (controlată de Volga Group).

Sahatrans LLC - companie de transport specializată în construcția de terminale pentru cărbune și minereu de fier (controlată de Volga Group).

Avia Group LLC - companie care oferă servicii de întreținere a aeronavelor și organizare a serviciilor de suport pentru zboruri (controlată de Volga Group).

Avia Group Nord LLC - oferă servicii de management pentru aeroportul internațional Pulkovo din Sankt Petersburg (controlată de Volga Group).

Stroitransgaz Holding - companie de construcții (controlată de Volga Group).

Stroitransgaz Group – industria construcțiilor (controlată de Volga Group).

Stroitransgaz OJSC - construcția infrastructurii de electricitate, controlata de Stroytransgaz Group, Volga Group și Ghennadi Timcenko.

Stroitransgaz-M LLC - construcții industriale axate pe petrol, gaze, petrochimie (deținută de Stroytransgaz Group, Volga Group și Timcenko).

Stroitransgaz LLC - companie de construcții infrastructuri (deținută de Stroytransgaz Group, Volga Group și Timcenko).

The Limited Liability Company Investment Company Abros - controlată de Bank Rossiya (supusă sancțiunilor în 20 martie).

CJSC Zest - inclusă pe lista sancțiunilor deoarece este deținută/controlată de Bank Rossiya, la fel ca și JSB Sobinbank.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri