Ultimul cutremur de 7,8 în Turcia a fost acum 100 de ani. 30.000 de oameni au murit atunci

Data actualizării: Data publicării:
cutremur-turcia-profimedia3
Cutremur de 7,8 în Turcia, urmat de zeci de replici și resimțit în țări vecine. FOTO: Profimedia Images

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 așa cum a fost cel care a lovit sudul Turciei luni dimineața a mai fost resimțit în țară acum 100 de ani, a transmis Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Potrivit USGS, un cutremur la fel de puternic cu magnitudinea 7,8 care a lovit estul Turciei în 1939 a dus la peste 30.000 de morți, scrie CNN.

Karl Lang, profesor asistent la Universitatea Georgia Tech, a declarat pentru CNN că zona afectată de cutremur luni este predispusă la activitate seismică.

"Puterea resimțită la suprafață este depinde de energia eliberată, de mărimea cutremurului, dar și de adâncime. Deci, dacă este foarte aproape de suprafață, dacă este un cutremur la mică adâncime, atunci poate fi foarte periculos”, a spus Lang.

Cutremurele de această magnitudine sunt rare, pe an având loc mai puțin de cinci în lume. 

„Ceea ce este cu adevărat neobișnuit aici este că este un cutremur foarte mare care este, de asemenea, aproape de suprafață”, a spus Lang.

În Turcia, șapte cutremure cu magnitudinea 7,0 sau mai mare au lovit țara în ultimii 25 de ani, dar cel de luni este cel mai puternic. Este, de asemenea, cel mai puternic cutremur care a avut loc în lume, după cel cu magnitudinea 8,1 produs în 2021 și resimțit în Oceanul Atlantic de Sud.

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) și a fost urmat de 42 de replici. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Aproape 200 de oameni au murit în Turcia și Siria, iar aproape 1000 au fost rănite. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri