Un celebru comentator de șah a fost demis pentru comentarii sexiste în timpul unui meci

Data publicării:
Ilya Smirin
Un celebru comentator de șah a fost demis pentru comentarii sexiste în timpul unui meci. Foto: Profimedia

Un comentator de șah a fost demis de Federația Internațională de Șah, după ce a făcut comentarii sexiste în timpul unui meci, potrivit BBC.

Ilya Smirin a transmis în direct în timpul rundei a noua a Grand Prix-ului feminin de marți. Marele maestru israelian a recunoscut în direct că a spus că șahul „poate că nu este pentru femei” – și, de asemenea, că a lăudat o femeie pentru că a jucat ca un bărbat.

Federația și-a cerut scuze și a calificat comentariile domnului Smirin drept ofensatoare și jenante.

Născut în Belarus, Smirin, care se numără printre primii 20 de jucători de șah din lume, își făcea debutul pe postul de comentator în limba engleză la turneul din Astana, Kazahstan. Vorbind despre o sportivă, Smirin a recunoascut că a spus în privat că „probabil, șahul nu este pentru femei". De asemenea, a spus despre o altă jucătoare, marea maestră Aleksandra Goryachkin, că a „jucat ca un bărbat".

Comentariile lui Smirin au fost auzite de mai multe jucătoare de șah, inclusiv de fosta campioană mondială Susan Polgar, care a cerut demiterea acestuia pentru comentariile „extrem de jignitoare".

„Ca să se știe, îl cunosc pe GM Smirin de mai bine de trei decenii, inclusiv din timpul facultății noastre din Minsk. Am avut întotdeauna o relație bună cu el și i-am respectat jocul. Sper că aceasta este doar o zi proastă. Aș fi extrem de tristă și dezamăgită dacă așa simte el cu adevărat", a adăugat ea.

Și marea maestră Gulrukhbegim Tokhirjonova a scris pe Twitter: „Nu este aceasta o formă pură de discriminare? Cum este posibil ca un astfel de bărbat să ia parte în transmisiunea oficială a unui eveniment feminin atât de important?"

Campioana feminină de șah a SUA, Jennifer Shahade, a adăugat: „E dezgustător să vezi un astfel de sexism în direct la un eveniment feminin.”

Ulterior, FIDE - Federația Internațională de Șah - a calificat comentariile ca fiind „foarte jenante".

„Deși avem un mare respect pentru marele maestru Ilya Smirin ca jucător de șah, opiniile pe care le-a exprimat în direct sunt complet inacceptabile, ofensatoare și nu reprezintă valorile pe care le reprezintă FIDE. Prin urmare, ne cerem scuze tuturor celor care s-au simțit jigniți. În plus, GM Smirin nu va mai fi comentator FIDE. FIDE nu numai că încurajează prezența femeilor în sporturile profesioniste și în pozițiile oficiale, ci și încearcă să schimbe percepția șahului ca fiind exclusiv masculin. Comunitatea noastră trebuie să fie un loc în care femeile să se simtă în siguranță și respectate. Prin urmare, orice acțiune care implică lipsă de respect, sexism sau agresiune fizică, verbală sau emoțională este inacceptabilă", a transmis FIDE.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri