Un pușcăriaș dintr-o închisoare de maximă siguranță a imitat la telefon un miliardar și i-a furat 11 milioane de dolari din cont

Data publicării:
Pușcăriaș care a furat 11 milioane de dolari din contul unui miliardar american
Arthur Cofield (dreapta) a fost atât de convingător la telefon încât a reușit să convingă o uriașă firmă de servicii financiare să transfere 11 milioane de dolari din contul miliardarului Sidney Kimmel (stânga). Foto: Profimedia Images

Telefoanele de contrabandă sunt obiecte foarte valoroase pentru deținuți, dar în mâinile lui Arthur Lee Cofield, care execută o condamnare de 14 ani pentru jaf armat într-o închisoare de maximă siguranță din statul american Georgia, un telefon mobil a valorat 11 milioane de dolari, potrivit procurorilor federali, scrie The New York Times.

Din închisoarea aflată la 70 de kilometri de Atlanta, Cofield a sunat la Corporația Charles Schwab în iunie 2020 și s-a dat drept Sidney Kimmel, un miliardar de 94 de ani din industria fashion care a produs filme precum „Moneyball”, „United 93” și „Crazy Rich Asians”.

Cofield a vorbit cu un reprezentant al companiei ca să deschidă un cont curent. După ce pușcăriașului i s-a spus că are nevoie de un act de identitate și o factură la utilități, un alt conspirator i-a trimis pe telefon o poză cu permisul de conducere al lui Kimmel și una cu o factură, potrivit procurorilor.

Cofield a fost atât de convingător la telefon încât a reușit să convingă gigantul din domeniul serviciilor financiare să transfere 11 milioane de dolari din contul lui Kimmel unui comerciant de metale prețioase din Idaho pentru a achiziționa 6.106 monede de aur.

închisoare-georgia
Închisoarea Georgia Diagnostic and Classification Prison de unde Cofield a pus la cale jaful de 11 milioane de dolari. Foto: Profimedia Images

Deținutul a folosit telefonul de contrabandă pentru a angaja o firmă privată de securitate care să transporte monedele cu un avion închiriat. După ce monedele de aur au fost livrate, Cofield l-a contactat pe proprietarul unei vile cu șase dormitoare și un teren împădurit de peste 5.000 de metri pătrați și i-a oferit 4,4 milioane de dolari.

Cu ajutorul complicilor, Cofield a plătit un avans de 720.000 de dolari în bani lichizi și restul, tot cash, mai târziu.

Directorul unității în care era închis Cofield a spus că deținutul este „un individ perspicace și inteligent care ar putea să îți fure milioane [de dolari]”. Cofield, în vârstă de 31 de ani, a fost acuzat că a conspirat pentru a comite fraudă bancară, de furt de identitate și spălare de bani și a pledat nevinovat.

Anumite detalii despre schema lui Cofield rămân neclare: documentele nu explică de ce Kimmel a fost ținta deținutului și nu se știe cum infractorul, care se confruntă și cu acuzații de tentativă de omor într-un caz separat, a reușit să facă rost de un telefon despre care procurorii spun că a fost ascuns în celula sa din închisoare.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Corecții din Georgia a spus că în 2022 au fost confiscate în jur de 5.600 de telefoane de contrabandă.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri