Un studiu despre ritualurile de împerechere ale scorpionilor constipați a câștigat premiul Ig Nobel

Data actualizării: Data publicării:
scorpion pe nisip
Un studiu despre ritualurile de împerechere ale scorpionilor constipați a câștigat premiul Ig Nobel. Foto: Profimedia

În ce măsură schimbă constipația ritualurile de împerechere ale scorpionilor? Care este cel mai bun mod de a roti clanța de la ușă? De ce înoată rațele una după alta? Sunt câteva dintre studiile care au câștigat Premiile Ig Nobel din acest an, care „îi fac pe oameni să râdă, apoi îi pun pe gânduri”, relatează CNN.

„A 32-a primă ceremonie anuală a Premiilor Ig Nobel” – o parodie a prestigioaselor premii Nobel – a premiat descoperirile ciudate ale anului.

Printre cei 10 câștigători ai premiilor s-au numărat Solimary Garcia-Hernandez și Glauco Machado de la Universitatea din Sao Paulo din Brazilia, care au câștigat premiul pentru biologie pentru cercetările lor despre modul în care constipația afectează perspectivele de împerechere ale scorpionilor.

Când sunt atacați de prădători, scorpionii își pot desprinde o parte din coadă pentru a fugi, au explicat cercetătorii în timpul ceremoniei. Dar, deoarece anusul se află pe segmentul de coadă care este lăsat în urmă, scorpionul nu mai poate „defeca niciodată”, ceea ce provoacă constipație, a spus Machado. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că, în ciuda faptului că scorpionii își pierd o parte din tractul digestiv, ei sunt capabili să trăiască și să copuleze, sugerând că constipația nu este un obstacol în calea unei vieți amoroase împlinite.

Un alt studiu a constatat că oamenii care sunt atrași unul de celălalt la prima întâlnire pot avea ritmuri cardiace sincronizate, în timp ce premiul pentru Literatură a fost acordat echipei care a scris un studiu de șapte pagini despre motivul pentru care documentele juridice sunt prea greu de înțeles: sunt pur și simplu scrise prost.

Râvnitul premiu Ig Nobel pentru pace a fost acordat unui studiu internațional, pentru algoritmul care îi ajută pe bârfitori să decidă când să spună adevărul și când să mintă, punând în lumină „rolul vital al bârfei în menținerea păcii mondiale. ”

Premiul pentru fizică a fost acordat pentru două cercetări „care încearcă să înțeleagă cum reușesc rățuștele să înoate în șir”, în timp ce un studiu din Italia a obținut premiul pentru Economie, folosind matematica pentru a explica de ce oamenii norocoși au mai mult succes decât cei mai talentați.

Premiul pentru inginerie a fost câștigat de un studiu care a arătat că, cu cât clanța unei uși e mai mare, cu atât e nevoie de mai multe degete pentru a o roti.

Premiile la ceremonia desfășurată online au fost acordate de laureați ai adevăratelor premii Nobel.

Câștigătorii au primit un premiu din hârtie, cu imagini cu dinți umani și o bancnotă de 10 trilioane de dolari din Zimbabwe, țara care a avut cea mai mare inflație din lume. Cu acești bani, în 2009 se putea cumpăra o pâine. Între timp, a renunțat cu totul la moneda națională, iar cumpărăturile se fac cu dolari americani sau cu randul sud-african.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri