Ungaria a ratificat aderarea Suediei la NATO. Țara va deveni curând al 32-lea membru al Alianței

Data publicării:
Suedia nato steaguri
Foto: Profimedia Images

Noul preşedinte al Ungariei, Tamas Sulyok, a promulgat legea de ratificare a aderării Suediei la NATO, a anunţat, marţi, preşedinţia de la Budapesta, conform Reuters.

Parlamentul ungar a aprobat primirea Suediei în alianţă pe 26 februarie, înlăturând, astfel, ultimul obstacol din calea demersului Suediei care îşi menţinuse neutralitatea în timpul ambelor războaie mondiale şi al războiului rece. Guvernul de la Stockholm a renunţat la politica de nealiniere după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Deputaţii ungari tergiversaseră timp de câteva luni ratificarea, dar şi-au dat acordul pentru extinderea NATO după ce premierul suedez, Ulf Kristofferson, a făcut o vizită la Budapesta, în timpul căreia a fost semnat un acord bilateral pentru achiziționarea de avioane de către Ungaria.

Viktor Orban s-a confruntat cu presiuni din partea aliaţilor din NATO pentru ca Ungaria să renunţe la veto-ul de facto faţă de Suedia. Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a salutat anunțul președinției ungare.

Reuters apreciază că formalităţile rămase, cum ar fi depunerea la Washington a documentelor de aderare a Suediei la alianţă, se vor încheia rapid.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri