Ungaria va susține aderarea Suediei la NATO dacă Turcia își dă acordul

Data actualizării: Data publicării:
Ungaria ratifica aderarea Suediei la NATO, daca si Turcia face acelasi lucru
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto. Foto: Profimedia Images

Ungaria va ratifica aderarea Suediei la NATO, dacă Turcia îşi ridică obiecţiile faţă de intrarea acestei ţări în Alianţă, a dat asigurări marţi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. Oficialul a mai spus ca Ungaria nu va amâna accesul vreunei țări în Alianță, atâta vreme cât Turcia își manifestă aceeași deschidere, transmite EFE.

"Dacă va exista un progres, fireşte că ne vom respecta promisiunea ca Ungaria să nu amâne intrarea niciunei ţări în NATO, la fel cum a procedat în cazul aderării Finlandei, pe care Ungaria a ratificat-o de îndată ce a fost acceptată de Turcia", a declarat jurnaliștilor şeful diplomaţiei ungare.

Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre ale NATO care încă nu au ratificat aderarea Suediei la Alianţă. Ankara invocă lipsa de cooperare a guvernului de la Stockholm în extrădarea către Turcia a unor persoane pe care aceasta le consideră având legături cu organizaţii teroriste, în special din zona kurdă, iar Budapesta le reproşează politicienilor suedezi că şi-au făcut un obicei din a emite critici la adresa guvernului condus de Viktor Orban

De asemenea, Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, a criticat de curând Suedia pentru că aceasta a autorizat desfăşurarea unei manifestaţii în timpul căreia a fost ars un exemplar al Coranului, în ziua în care credincioșii musulmani au celebrat Eid-al-Adha, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul islamic.

"Îi vom învăţa pe occidentalii aroganţi că a-i insulta pe musulmani nu înseamnă libertate de exprimare", a declarat Erdogan în timpul unei intervenţii televizate, despre evenimentul din Suedia, adăugând că el condamnă acest incident "în cei mai duri termeni".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri