Vârsta lui Biden este „superputerea” sa la alegerile din 2024, spune consilierul președintelui

Data actualizării: Data publicării:
Linii misterioase pe faţa lui Biden
Președintele american Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Producătorul de  film Jeffrey Katzenberg, consilierul preşedintelui Joe Biden în campania pentru un nou mandat, spune că vede o oportunitate în ceea ce mulţi consideră a fi drept cea mai mare vulnerabilitate a preşedintelui SUA în cursa prezidenţială din 2024 - vârsta sa, relatează Reuters.

Biden, un democrat care a împlinit în noiembrie 80 de ani, este deja cel mai în vârstă ocupant al Biroului Oval şi va împlini 86 de ani până la sfârşitul celui de-al doilea mandat.

Într-un interviu telefonic, Katzenberg l-a descris pe Biden ca fiind „energic” şi „eficient” şi a sugerat că atacurile republicanilor la adresa vârstei sale se vor întoarce împotriva lor.

„Vârsta preşedintelui Biden este, de fapt, superputerea sa”, consideră Katzenberg.

„Cred că oamenii au încercat să califice asta drept un handicap sau ceva negativ şi cred că vor eşua, pentru că vârsta sa sunt cunoaşterea şi experienţa şi, după cum a spus, înţelepciunea sa”, a insistat el, potrivit Agerpres. 

Sondajele arată că un procent covârşitor de americani, aproximativ 86%, cred că pragul pentru a deveni preşedinte ar trebui să fie de 75 de ani sau mai puţin, iar în timp ce majoritatea democraţilor consideră că Biden are o „minte ascuţită”, aproape jumătate dintre ei se întreabă dacă el este pregătit pentru provocarea de a candida în 2024.

Candidaţi republicani la preşedinţie precum Nikki Haley s-au întrebat în public dacă Biden va reuşi să ajungă la sfârşitul celui de-al doilea mandat al său, în timp ce legislatori americani ca Ted Cruz au scos în evidenţă vârsta lui Biden şi au pus sub semnul întrebării capacitatea vicepreşedintei Kamala Harris de a prelua funcţia de comandant-şef.

Principalul contracandidat republican al lui Biden, fostul preşedinte Donald Trump, are 77 de ani. Aproximativ un sfert dintre republicani au preocupări similare în legătură cu Trump.

Unii democraţi se aşteaptă ca astfel de atacuri asupra vârstei şi familiei lui Biden să se înmulţească odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din 2024.

„Problema vârstei va deveni mai importantă pentru ei pentru că alte argumente (împotriva lui Biden) s-au evaporat în ultimele luni”, inclusiv inflaţia, preţul ridicat al benzinei şi treceri record ale frontierei, prezice Simon Rosenberg, un marcant strateg politic democrat.

Opinia fostului director executiv al Disney, Jeffrey Katzenberg, ar trebui să se reflecte probabil în campania lui Biden în următoarele luni. Donator şi colector de fonduri democrat de mult timp, el a fost singura personalitate din afara sferei politicii numită copreşedinte de campanie atunci când Biden şi-a anunţat planurile de realegere în aprilie.

Katzenberg îl cunoaşte pe Biden încă din anii 1980, iar cei doi au devenit apropiaţi atunci când Katzenberg l-a susţinut pe fostul preşedinte Barack Obama. După alegerea lui Trump, Katzenberg l-a încurajat pe Biden să candideze, au recunoscut asistenţi ai lui Biden, iar apoi l-a îndemnat să candideze pentru un al doilea mandat.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri