Viktor Orban restricționează accesul presei în spitale în perioada pandemiei

Data actualizării: Data publicării:
viktor orban cu degetul la nas
Premierul Ungariei, Viktor Orban. Foto: Profimedia Images

Ungaria a restricţionat „acoperirea” mediatică a pandemiei de coronavirus, în ciuda unei decizii judecătoreşti recente care a dat câştig de cauză unui site de știri al opoziției care s-a adresat justiţiei pentru a contesta noile reguli ale guvernului de la Budapesta, transmite dpa.

Un decret emis de premierul naţionalist Viktor Orban a fost publicat vineri seară în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, decizia referitoare la mijloacele de informare în masă naţionale care primesc acces în spitale şi în alte instituţii de sănătate revine forţei guvernamentale de reacţie pentru combaterea coronavirusului.

În aprilie 2021, guvernul decisese că instituţia care trebuie să monitorizeze accesul în spitale şi în centrele de vaccinare este Ministerul Sănătăţii, conform Agerpres.

Cu toate acestea, miercuri, un tribunal din Budapesta a calificat decizia drept nelegală, după ce site-ul de ştiri al opoziţiei telex.hu a contestat în justiţie măsura. Tribunalul a decis că doar directorii spitalelor au dreptul să acorde sau să refuze accesul.

Noul decret al lui Orban ignoră această sentinţă, notează dpa.

Prin urmare, asociaţia pentru drepturi civile TASZ ia în calcul să depună o plângere penală. „Respectarea statului de drept înseamnă că guvernul respectă deciziile judecătoreşti”, a transmis asociaţia, care a adăugat că „legislaţia arbitrară” a încălcat Constituţia.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri