Viktor Orban susține că șansele ca Rusia „să vină dintr-o dată și să înghită întreaga lume occidentală” sunt „extrem de mici”

Data publicării:
Premierul ungar Viktor Orban
„Consider că nu este logic ca Rusia, care nici măcar nu poate învinge Ucraina, să vină dintr-o dată și să înghită întreaga lume occidentală". Foto: Shutterstock

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că temerile conform cărora Rusia ar organiza un atac asupra oricărui membru NATO sunt nefondate, adăugând că războiul din Ucraina, care se află acum în al treilea an, arată limitele capacităților Rusiei.

Ungaria, membră a Uniunii Europene și a NATO, refuză să ofere ajutor militar Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei în februarie 2022. Această țară încearcă, de asemenea, să renunțe la planul pe termen lung al NATO de a ajuta Ucraina, ministrul său de externe numindu-l o „misiune nebună".

Naționalistul Viktor Orban, aflat la putere în Ungaria din 2010, și-a construit campania pentru alegerile pentru Parlamentul European de luna viitoare pe baza evitării unei implicări mai profunde în conflict, spunând că votul ar putea determina cursul războiului și al păcii în Europa, informează Reuters.

„Armata rusă duce un război serios și dificil cu ucrainenii", a declarat Orban într-un interviu acordat postului public de radio. „Dacă rușii ar fi fost suficient de puternici pentru a-i învinge pe ucraineni dintr-o dată, ar fi făcut-o deja”, a mai adăugat acesta. 

Orban a spus că capacitățile militare ale NATO le depășesc cu mult pe cele ale Ucrainei, prin urmare este puțin probabil ca Rusia sau orice altă țară să organizeze un atac împotriva NATO.

„Consider că nu este logic ca Rusia, care nici măcar nu poate învinge Ucraina, să vină dintr-o dată și să înghită întreaga lume occidentală", a spus Orban. „Șansele sunt extrem de mici."

Orban a spus că a considerat referirile la amenințarea rusă ca un preludiu al implicării occidentale mai profunde în războiul din Ucraina.

Relațiile dintre Budapesta și Washington s-au înrăutățit din cauza tergiversării de către Ungaria a ratificării aderării Suediei la NATO și, de asemenea, din cauza legăturilor calde ale lui Orban cu Moscova, în ciuda războiului din Ucraina.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri