Volodimir Zelenski a promulgat legea „dezoligarhizării” în Ucraina

Data publicării:
petro poroșenko în stânga și volodimir zelenski in dreapta
Legea „dezoligarhizării" promulgată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-ar viza și pe fostul șef de stat Petro Poroșenko. Foto: Profimedia

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promulgat vineri legea aşa-numită a „dezoligarhizării”, prin care afirmă că urmăreşte să pună capăt influenţei afaceriştilor foarte bogaţi asupra politicii şi să favorizeze „cursul strategic al Ucrainei către integrarea europeană şi euroatlantică”, informează agenţia EFE.

„În niciuna dintre ţările europene de succes nu există oligarhi la putere. Aceste state lucrează în interesul cetăţenilor lor şi nu în favoarea celor mai bogaţi. Pentru aceste schimbări au votat cetăţenii noştri în 2019”, a transmis Zelenski după promulgarea legii, citat într-un comunicat al preşedinţiei de la Kiev.

El speră că acest demers va fi util pentru „a asigura transformarea reală a statului în interesul societăţii în ansamblul ei şi implementarea cursului strategic al Ucrainei către integrarea europeană şi euroatlantică”, transmite Agerpres.

„În orice democraţie există mari afaceri. Dar oricât de bogat ar fi un întreprinzător, el trebuie să lucreze conform legii şi în condiţii de egalitate cu restul entităţilor economice”, explică mai departe preşedintele, adăugând că „dacă cineva este obişnuit să cumpere politicieni pentru a eluda legea, chiar şi cei mai înstăriţi vor trebui să uite acest obicei”.

Noua lege va permite Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare (SNBO) al Ucrainei să decidă cine este recunoscut drept oligarh şi să creeze un registru special cu astfel de persoane, care nu vor mai putea finanţa partide sau mitinguri electorale şi nici să cumpere companii publice în cadrul proceselor de privatizare, printre alte interdicţii.

Zelenski a declarat în luna mai, când a anunţat că va da o lege privind „dezoligarhizarea”, că deja fusese întocmită o listă cu 13 persoane ce pot fi considerate „oligarhi”, dar nu le-a precizat numele. Secretarul SNBO, Alexei Danilov, a oferit însă mai multe nume cu cei mai bogaţi oameni de afaceri ucraineni, menţionându-l şi pe fostul preşedinte Petro Poroşenko, învins de Zelenski la ultimele alegeri.

Potrivit presei ucrainene, în fruntea viitoarei liste a oligarhilor s-ar putea regăsi nume precum Igor Kolomoiski (fost asociat al lui Zelenski şi a cărui persecutare a început încă din timpul mandatului lui Poroşenko) sau deputatul prorus şi prieten al Kremlinului, Viktor Medvedciuk. Acuzat de „înaltă trădare” pentru desfăşurarea de afaceri ilicite în peninsula Crimeea anexată de Rusia, dezvăluirea de secrete de stat şi activităţi în favoarea Rusiei, Medvedciuk a fost plasat în arest la domiciliu în acest dosar pe care-l consideră motivat politic.

Printre criteriile care vor fi avute în vedere pentru stabilirea acelei liste au fost menţionate participarea la viaţa politică, influenţa în mass-media, deţinerea unei companii considerate monopoliste şi a unor active ce depăşesc suma de 85 de milioane de dolari.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri