Xi Jinping a mers în Tibet. E prima vizită a unui președinte chinez în regiune din ultimii 31 de ani

Data publicării:
Xi Jinping bate din palme la un eveniment sportiv
Liderul chinez, Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Xi Jinping a mers în Tibet, vineri, în prima vizită a sa în provincia autonomă în calitate de președinte al țării. Liderul chinez vizitează Tibetul în contextul împlinirii a 70 de ani de la intrarea trupelor Chinei comuniste în această provincie, denumită „eliberare paşnică” de propaganda Partidului Comunist Chinez.

Liderul de la Beijing a sosit miercuri în localitatea Nyingchi, din sud-estul regiunii autonome, conform agenției Xinhua, citată de Agerpres. Vizita sa coincide cu marcarea a 70 de ani de la invadarea Tibetului de către trupele comuniste, un eveniment sărbătorit la Beijing ca „eliberare paşnică” a regiunii.

Semn al sensibilităţii politice a regiunii, doar un preşedinte chinez în exerciţiu a mers în vizită în Tibet de la fondarea Republicii Populare Chineze în 1949: Jiang Zemin, în iulie 1990.

Înainte de a deveni preşedinte, Xi Jinping a mers şi el în Tibet. Acest lucru s-a întâmplat în iulie 2011, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a „eliberării paşnice” a Tibetului. Xi Jinping era atunci vicepreşedinte al Chinei.

Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea naţională, Xi Jinping a salutat la coborârea din avion o mulţime îmbrăcată în costume tradiţionale, fluturând drapelul Chinei. Xi Jinping a luat joi un tren cu destinaţia Lhasa, capitala tibetană.

După revoltele anti-chineze din 2008, Beijingul a investit masiv în Tibet în speranţa de a combate influenţa lui Dalai Lama, liderul spiritual tibetan care trăieşte în exil în India din 1959. Protestele nu au dispărut însă, apărând sporadic sub forma autoincendierii unor călugări budişti devotaţi lui Dalai Lama.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri