Sari la conținut

Zece țări unde nu se plătește impozit

Există țări unde cetățenilor nu li se cere să plătească nici impozit pe venit, nici contribuții la asigurările sociale, potrivit raportului anual al Forumului Economic Mondial. E adevărat, sunt țări mai speciale – fie că este vorba de rezerve uriașe de petrol, fie sunt paradisuri fiscale. Iată zece dintre acestea:

Qatar

Qatar Looks To 2022 FIFA World Cup

FOTO: Gulliver/Getty Images

Este țara care poate conta pe rezervele sale de gaz. Banii colectați prin fondurile suverane de investiții și prin impozitele încasate de la societățile care exploatează această resursă sunt suficiențI pentru a le asigura qatarioților o viață confortabilă. Dacă străinii sunt scutiți de orice impozit pe venituri, localinicii trebuie să contribuie cu numai 5 la sută din venituri la asigurările medicale.

Emiratele Arabe Unite

Decades of Growth Have Made Dubai A Business And Cultural Hub Of The Middle East

Gulliver/Getty Images

Pentru a-și permite luxul de a nu percepe impozite directe de la cetățeni, Emiratele se bazează pe rezervele imense de petrol și gaz și impozitează cu 55 la sută societățile care exploatează aceste resurse. Iar când locuitorii sunt cei mai bogați de pe planetă (cel mai mare venit pe cap de locuitor), ajutorul social rămâne o chestiune care nu creează probleme.

Și totuși, atât Qatarul, cât și Emiratele și alte țări din regiune care își umplu vistieriile de pe urma petrodolarilor au introdus anul acesta, pentru prima oară, sistemul TVA, din cauza scăderii drastice a prețului petrolului. 

Andorra

Daily Life In The Principality Of Andorra

Gulliver/Getty Images

Nu sunt impozite pe venituri, TVA-ul e extrem de mic, nu sunt taxate averile – sunt particularitățile principatului Andorra, unde 2 la sută dintre cei 79.000 de locuitori ai săi sunt funcționari. Taxele vamale plătite de turiști – care vin să-și facă plinul de alcool și țigări în fiecare weekend  - sunt suficiente să mențină economia locală pe linia de plutire.

Cayman

Grand Cayman, Cayman Islands

Gulliver/Getty Images

Această insulă britanică situată în Caraibe nu are propriu-zis un sistem de securitate socială pentru cei 50.000 de locuitori. Pensionarii sunt plătiți direct de întreprinderi. Nici nu e nevoie de prea multe încasări fiscale. Arhipelagul beneficiază de pe urma turismului de 326 de milioane de dolari, în condițiile în care se știe că are un regim foarte prietenos cu băncile străine. Pentru orice altceva, produsele importate sunt taxate.

Bermude

2012 PGA Grand Slam

Gulliver/Getty Images

În arhipelagul din Pacific trăiesc oameni foarte bogați, atrași aici de lipsa taxelor pe avere. În schimb, indispensabilele produse din import sunt suprataxate. Bermudele, un paradis fiscal, sunt totodată locul cel mai scump de pe planetă, nu e de mirare, deci, că aici stau oameni foarte, foarte bogați.

Arabia Saudită

Life In The Kingdom Of Saudi Arabia

Gulliver/Getty Images

Petrolul se găsește din abundență și asta ajută. În consecință, tot ce înseamnă companie locală este scutită de politica fiscală. La fel și cele care desfășoară în țară orice altă activitate în afara industriei petroliere. În schimb, toate companiile străine care vin să exploateze petrolul saudit trebuie să-și plătească dreptul de a intra pe piața celui mai mare exportator de petrol. 20 la sută din veniturile străinilor în acest sector intră în seifurile țării, la care se adaugă contribuția obligatorie de binefacere a musulmanilor, Zakat-ul, calculată în funcție de avere.

Insulele Virgine britanice

Taraji P. Henson And Nigel Barker Host Summer Sizzle British Virgin Islands 2016 - Day 2

Gulliver/Getty Images

Acest arhipelag al Antilelor a ales impozitarea la sursă și a decis ca impozitul pe venit, care încă există în nomenclatorul fiscal al teritoriului, să fie ajustat la... zero la sută. Teoretic, angajații nu mai plătesc impozite, fiind taxate firmele la care lucrează.

Monaco

Bentley Luxury Symbol Around The World

Gulliver/Getty Images

Principatul nu percepe impozit pe venit, în schimb taxează cazinourile. Și firmele cu sediul în Monaco sunt exonerate de impozite, dacă cea mai mare parte a activității lor se realizează local. Societățile care realizează mai mult de 25 la sută din cifra de afaceri în exteriorul principatului sunt impozitate cu 33,3 la sută.

Bahrein

Bahrain, Home Of U.S. Navy's 5th Fleet

Gulliver/Getty Images

Ca și Arabia Saudită, țara cu care regatul împarte câmpurile petrolifere, Bahreinul își obține majoritatea veniturilor grație bogățiilor subsolului. Guvernul local îi taxează doar pe cei care închiriază spații rezidenților străini. Contează, de asemenea, pe un important sector financiar, după ce băncile din Beirut s-au refugiat în Bahrein în timpul războiului din 1975.

Kuweit

 

Kuwaiti Oil Field Rebuilt Ten Years After Gulf War

Gulliver/Getty Images

Numai 7 la sută dintre angajații locali lucrează la privat, restul activează în serviciul public, mai ales în domeniul industriei petroliere, sursa a 90 la sută din veniturile acestei țări. Iar când ai o întreprindere publică precum Kuwait Oil Company, mai este oare nevoie să impozitezi salariile angajaților?

(sursa: ouest-france.fr)