Zelenski îi cere lui Marine Le Pen să admită că s-a înșelat în privința Rusiei: Dacă înţelege că a greșit, relaţiile s-ar putea schimba

Data publicării:
volodimir zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Volodimir Zelenski a îndemnat-o pe Marine Le Pen, candidată la alegerile prezidenţiale din Franța și acuzată de apropiere de Moscova, să admită că "s-a înşelat" în privința Rusiei. Lui Le Pen i-a fost interzisă intrarea în Ucraina, în ianuarie 2017, după ce a apărat anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, anexare considerată ilegală de comunitatea internaţională. În plus, ea a condamnat invadarea Ucrainei de către trupele rusești, însă a pledat din nou, recent, pentru o "apropiere strategică între NATO şi Rusia", după ce se va încheia războiul.

"Dacă doamna candidat înţelege că s-a înşelat, (...) relaţia noastră s-ar putea schimba", a declarat la BFMTV preşedintele ucrainean într-un interviu la distanţă, din Kiev, relatează AFP. Însă, a adăugat şeful statului ucrainean, "eu nu sunt convins că am dreptul, astăzi, să influenţez ceea ce se întâmplă la voi".

Marine Le Pen şi Emmanuel Macron, candidaţi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care va avea loc duminică, urmează să se confrunte miercuri seară într-o dezbatere televizată.

"Vreau să spun că, în mod evident, am relaţii (bune) cu Emmanuel Macron şi nu aş vrea să le pierd", a mai spus Zelenski.

Lui Marine Le Pen i-a fost interzisă intrarea în Ucraina, în ianuarie 2017, după ce a apărat anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, anexare considerată ilegală de comunitatea internaţională.

Candidata partidului Rassemblement National (RN, Adunarea Naţională) a condamnat invadarea Ucrainei de către Moscova, însă a pledat din nou, miercurea trecută, pentru o "apropiere strategică între NATO şi Rusia", după ce se va încheia războiul, mai scrie sursa citată de Agerpres.

Candidata de extremă dreapta a fost, în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2017, primită de Vladimir Putin, iar partidul său continuă să plătească un împrumut de 9 milioane de euro către un creditor legat de foşti militari ruşi.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri