„Ziua Invaziei”. De ce protestează australienii împotriva propriei zile naționale

Data publicării:
protestatari cu bannere și steaguri în sydney
Mii de australieni au ieșit în stradă în sprijinul popoarelor indigene de ziua Australiei. Foto: Profimedia Images

Mii de australieni au marcat ziua națională a țării, joi, cu proteste și mitinguri în sprijinul popoarelor indigene, multe dintre care numesc ziua națională „Ziua Invaziei”, o marcare a momentului în care vase ale marinei britanice au intrat în golful Sydney în 1788, relatează Reuters.

În Sydney, capitala statului New South Wales, cel mai populat din Australia, oamenii s-au adunat în număr mare la un miting împotriva „Zilei Invaziei”, aducând cu ei steaguri ale aborigenilor și organizând o ceremonie tradițională indigenă.

Proteste similare au avut loc în alte capitale de state australiene, inclusiv în Adelaide, colo unde 2.000 de oameni au participat, conform Australian Broadcasting Corporation.

La ceremonia oficială din capitala țării, Canberra, premierul Anthony Albanese a onorat poporele indigene în discursul său.

„Să recunoaștem cu toții privilegiul unic de a împărți acest continent cu cea mai veche cultură în continuitate a lumii”, a spus Albanese, referindu-se le popoarele indigene care se află în Australia de cel puțin 65.000 de ani.

Deși este o zi dificilă” pentru australienii indigeni, Albanese spune că nu există niciun plan pentru a schimba ziua națională a țării.

Un sondaj anual realizat de compania de cercetare Roy Morgan și făcut public în această săptămână a arătat că aproape două treimi dintre australieni spun că 26 ianuarie ar trebui să rămână Ziua Australiei. Cealaltă treime este de părere că ziua ar trebui să fie „Ziua Invaziei”.

În mijlocul acestei dezbateri naționale, unele companii și-au flexibilizat poziția și permit australienilor să lucreze pe 26 ianuarie și să-și ia o zi liberă în altă zi.

„Pentru multe popoare indigene, Ziua Australiei marchează un punct de cotitură în ceea ce a reprezentat o perioadă cu pierderi de vieți omenești, degradare culturală și legături între oameni și locuri distruse”, a spus CEO-ul Telstra, cea mai mare companie de telecom din Australia, una dintre cele care permit înlocuirea zilei libere de pe 26 ianuarie cu o alta.

Mulți dintre cei aproximativ 880.000 de indigeni din Australia rămân în urmă în ce privește mulți indicatori sociali și economici, un fenomen pe care guvernul de la Canberra îș numește „inegalitate înrădăcinată”.

Sărbătoarea de ziua națională din acest an vine în condițiile în care Partidul Laburist din Australia, la guvernare, plănuiește să organizeze un referendum pe tema recunoașterii în constituție a popoarelor indigene.

O protestatară din Sydney spune că ziua nu este un fericită pentru toți australienii, cu atât mai puțin pentru indigeni. „Nimeni nu are dreptul să sărbătorească genocidul”, a spus ea.

Colonialismul britanic în Australia 

Australia a fost revendicată” pentru Imperiul Britanic de exploratorul James Cook, în 1770. Cook a cartografiat coasta de est a continentului și s-a întors la Londra cu planuri de colonizare, susținând în fața guvernului britanic viabilitatea unei colonii penale în ceea ce urma să devină orașul colonial Sydney.

Ceea ce s-a numit ulterior Prima Flotă, a ajuns în Golful Sydney în 1788, iar admiralul Arthur Philip a fost cel care a fondat prima colonie penală din Australia. De-a lungul anilor care au urmat, britanicii au fondat și alte colonii pe continentul australian, ocupând întreaga coastă și aventurându-se, uneori, și în interiorul continentului.

Popoarele indigene au avut de suferit de pe urma colonialismului nu doar din cauza strămutărilor forțate și a pătrunderii coloniștilor europeni pe teritoriile lor ci și din cauza bolilor aduse de coloniști, care au făcut ravagii, un fenomen similar cu cel petrecut în Americi, după colonizarea spaniolă.

Dominionul australian inițial s-a fondat după ce coloniile au votat în cadrul mai multor referendumuri să se unească într-o federație, în 1901.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri