Gemeni de o lună diagnosticați cu gripă, la Timișoara. Medic: "1 din 2 pacienți cu gripă din ultima săptămână, internat"

Data publicării:
bebelus termometru febra
Credit foto: Guliver/Getty Images

Jumătate dintre bolnavii cu infecții respiratorii, care au ajuns la Ambulatoriul Spitalului Victor Babeș din Timișoara în ultima săptămănă, au fost internați. Printre pacienți se numără și doi bebeluși gemeni, în vârstă de numai o lună, diagnosticați cu gripă, scrie Timiș Online.

Zilnic, la Ambulatoriul Spitalului Victor Babeș din Timișoara se prezintă pacienți cu forme medii și chiar severe de boală. Numai în ultima săptămână, 1 din 2 pacienți cu gripă care au ajuns la Camera de Gardă a fost  internat.

„De la începutul lunii octombrie 2022 și până în prezent, un sfert dintre pacienții internați au fost cu viroze respiratorii. În luna ianuarie 2023, 11% dintre bolnavii consultați în Camera de Gardă au avut gripă, valoare care a crescut la 17% în prima săptămână a lunii februarie. Aproape jumătate dintre cei veniți pentru investigații în ultima săptămână, și care aveau gripă, au fost internați. Ei au prezentat forme clinice mai severe ori diverși factori de risc”, spune Ruxandra Laza, medic primar boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.

De regulă, pacienții ajung la spital când văd că boala nu cedează, în ciuda tratamentului administrat. Cele mai frecvente cazuri de viroze respiratorii sunt determinate de virusul gripal de tip A și B. Problemele digestive și deshidratarea reprezintă un semnal de alarmă, avertizează medicii.

„Virozele respiratorii, așa cum este și gripa, ocupă primul loc ca morbiditate prin boli acute în sezonul rece. Modalitatea principală de transmitere a virusurilor respiratorii o reprezintă aerul, prin particulele fine în suspensie, care sunt responsabile atât de infecția acută, cât și de agravarea patologiei preexistente”, mai explică dr. Ruxandra Laza.

La Spitalul Victor Babeș din Timișoara sunt internați, în prezent, 11 copii cu gripă. Printre ei se numără și doi bebeluși gemeni, în vârstă de numai o lună.

Cum ne putem proteja de virozele respiratorii:

  • Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun;
  • Acoperiți-vă nasul și gura cu un șervețel atunci când strănutați și aruncați-l după utilizare. Nu reutilizați batistele sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate;
  • Dacă nu aveți un șervețel disponibil, strănutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu pliul brațului;
  • Aerisiți zilnic încăperile în care desfășurați activități;
  • Evitați locurile aglomerate, iar dacă acestea nu pot fi evitate, este recomandată purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport în comun, în unitățile sanitare etc.;
  • Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medicului dumneavoastră de familie;
  • Nu duceți copilul în colectivitate și în alte locuri aglomerate dacă are semne și simptome de gripă, până la dispariția acestora și adresați-vă medicului de familie pentru recomandările necesar a fi urmate.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri