Liceul cu 33 de centrale termice. Cum s-a ajuns la o asemenea situaţie

Data publicării:
centrale

Situaţie nemaiîntâlnită într-un liceu din Galaţi. Instituţia se încălzeşte cu 33 de centrale de apartament, cumpărate cu bani de la bugetul local. Cu toate acestea, cel mai mult s-au folosit 12 dintre acestea, atunci când afară a fost ger. 1,5 milioane de lei fără TVA a costat întreaga investiţie de la Liceul de Marină. Conform specialiştilor centralele ar fi putut astfel cu uşuruinţă să încălzească nici mai mult nici mai puţin decât trei scări ale unui bloc cu zece etaje.

Achiziţia celor 33 de centrale s-a făcut în baza unui contract încheiat între Primărie şi o firmă privată.

Valoarea totală a contractului de furnizare şi montaj a celor 33 de centrale a fost de 1,5 milioane de lei, fără TVA, suma suportată din bugetul local. Au fost montate 28 de cazane, complet utilate, pentru a putea fi puse în funcțiune cu o capacitate de 120 KW și 5 cazane cu o capacitate de 100 KW. Deşi în unitatea de învaţamânt exista 33 de centrale, în prezent funcţioneaza doar cinci.

Antoaneta Costea, directorul Liceului de Marină: „Cinci pentru că este cald afară. În momentul în care temperatura scade, ele încep să funcţioneze. (Rep.: Le-aţi folosit până acum pe toate cele 33?) Nu cred, nu”.

În timp ce directoarea liceului spune ca în prezent sunt în funcţiune cinci centrale, administratorul are o altă variantă.

Gheorghe Vâlcu, administratorul Liceului de Marină: „Acum funcţionează 3, dar temperatura de afară o vedeţi. Cel mai mult au mers 12 atunci când a fost foarte frig Părerea mea că nu sunt multe şi o să vă spun de ce. Deja apar mici probleme din cauza gazului, a apei, scade presiunea şi atunci unele dintre ele nu poţi să le foloseşti. Deci nu sunt defecte mari, dar nu poţi să umbli la ele atuci, au picat şi ţie îţi trebuie căldură”.

Reprezentanţii Primăriei Galaţi au refuzat sa ofere declaraţii pe acest subiect. Au trimis doar o informare privind contractul de achiziţie a celor 33 de centrale. Instituţia încearcă să justifice achiziţia prin suprafaţa mare de încalzit, 4.829 metri patrați. Mai mult, autorităţile susţin că volumul de aer care trebuie încălzit este de peste 100.000 metri cubi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri