România cumpără alte 32 de avioane F-16 second hand din Norvegia. Aparatele au peste 40 de ani vechime

Data actualizării: Data publicării:
Norwegian F-16BM Fighter, Kleine Brogel, Belgium - 13 Sep 2019
Avion F-16 norvegian. Foto: Profimedia Images

România urmează să cumpere 32 de avioane F-16 second hand norvegiene. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a trimis Parlamentului României o scrisoare oficială pentru aprobarea formală a achiziţiei aeronavelor aflate în excedentul Forţelor Aeriene Regale Norvegiene, informează Digi 24. Avioanele au peste 40 de ani vechime, conform guvernului norvergian.

Suma totală a achiziţiei este de 454 de milioane de euro fără TVA - 354 de milioane sunt pentru procurarea propriu-zisă a avioanelor, iar 100 de milioane pentru suport logistic şi echipamente necesare modernizării din SUA.

Ministerul Apărării a precizat că a discutat cu mai multe state membre NATO despre posibila achiziție de avioane F-16, precum: Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia sau Grecia. În cele din urmă, singura soluţie identificată de MApN a fost cumpărarea avioanelor norvegiene.

Avioanele norvegiene au avionică şi armament mai bune decât actualele F-16 româneşti

Configurația avioanelor F-16 norvegiene este M6.5.2. Cele 17 avioane care se află acum în dotarea Forţelor Aeriene Române au configuraţia M5.2R, o configuraţie inferioară. Aceste configuraţii sunt specifice avioanelor F-16 MLU (Mid-Life Upgrade - cum sunt cele norvegiene sau româneşti) care au trecut printr-o etapă de modernizare a software-ului, avionicii şi armamentului de la bord.

Astfel, configuraţia M5.2R (existentă la avioanele româneşti) include capacitatea integrării de armament avansat, precum bombe inteligente AGM-154 sau EBGU-12) sisteme noi GPS sau de comunicaţii la standarde NATO. Configuraţia M6.5.2 (norvegiană) include capacitatea de a lansa alte bombe inteligente mai moderne (LJDAM) ori rachete aer-aer cu rază lungă de tip AMRAAM-120D.

Mai multe detalii despre configuraţiile avioanelor F-16 pot fi citite aici.

În urmă cu un an, MApN anunţa că toate avioanele F-16 româneşti vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6XR - ce va consta practic în îmbunătățirea avionicii, a software-ului, senzorilor și capacitatea de a lansa rachete de ultimă generație.

Norvegia a mai vândut recent 12 avioane F-16 unei companii private americane care foloseşte diverse aparate achiziţionate din întreaga lume pentru antrenarea piloţilor militari.

Potrivit legislației româneşti, pentru achizițiile de tehnică militară de peste 100 de milioane de euro, cum este cazul avioanelor F-16 norvegiene, este necesară aprobarea Parlamentului României.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri