NASA a publicat o nouă imagine impresionantă cu Galaxia Fantomă. Fotografia, realizată cu date combinate de la Webb și Hubble

Data publicării:
Imagine a unei galaxii.
Imagine nouă, impresionantă, cu Galaxia Fantomă. Foto: esa.int

Imagine nouă, impresionantă, cu Galaxia Fantomă. Fotografia este o combinație a datelor primite de la telescoapele Hubble și James Webb. În fotografie se vede o spirală aflată la 32 de milioane de ani lumină distanță de Pământ, relatează CNN.

Galaxia este situată în constelația Pești, potrivit Agenției Spațiale Europene, care colaborează cu NASA, atât în cadrul misiunii Hubble, cât și în cea a noului telescop James Webb.

Galaxia Fantomă este denumită oficial „M74” și, după cum reiese și din imagini, are brațe spiralate foarte bine conturate, care se întrepătrund vizibil în centru.

Imaginile au fost create folosind date atât de la telescopul Hubble, cât și de la telescopul Webb.

galaxia fantoma foto esa int
Combinația de date trimise de ambele telescoape a condus la crearea unor imagini spectaculoase. Foto: esa.int

Webb a detectat „filamente delicate de gaz și praf” în spiralele galaxiei, potrivit Agenției Spațiale Europene. Imaginile oferă, de asemenea, o privire clară asupra clusterului de stele nucleare din centrul galaxiei, neînvăluit de gaz.

Telescopul Webb a folosit Instrumentul Mid-InfraRed (MIRI) pentru a examina această galaxie, ca parte a unui proiect de studiere a primelor faze de formare a stelelor, a spus ESA.

În timp ce Webb este cel mai bun la observarea lungimilor de undă în infraroșu, Hubble are o vedere deosebit de clară la lungimile de undă ultraviolete și vizibile, spune agenția. Acest lucru i-a permis să dezvăluie zone deosebit de luminoase, zone unde se formează stele.

Combinația de date trimise de ambele telescoape a condus la crearea unor imagini spectaculoase și a permis oamenilor de știință să înțeleagă mai profund Galaxia Fantomă.

Webb a transmis primele date pentru imagini de înaltă rezoluție în urmă cu doar câteva săptămâni.

Mai mare decât Hubble, telescopul este capabil să observe galaxii extrem de îndepărtate, permițând oamenilor de știință să descifreze formarea timpurie a stelelor.

Hubble orbitează în jurul Pământului, în timp ce Webb orbitează în jurul Soarelui.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri