Sari la conținut

Șofatul prelungit reduce coeficientul de inteligență

Peste două ore de condus pe zi ne micşorează coeficientul de inteligenţă. Un nou studiu demonstrează că mintea este mai puţin activă şi suntem mai stresaţi când facem călătorii mai lungi cu maşina, iar creierul îmbătrânește.

Oamenii de ştiinţă au studiat timp de cinci ani mai mult de jumătate de milion de britanici, cu vârste cuprinse între 37 şi 73 de ani. Dintre ei, 93.000 petreceau mai mult de două ore pe zi conducând maşina.

Încă de la începutul cercetării, aceştia au arătat un nivel de inteligenţă mai scăzut decât ceilalţi. Iar în timpul studiului, adică în perioada de cinci ani, modificările negative au continuat să apară.

Cercetătorii spun că mai mult de două ore la volan au acelaşi efect ca un stil de viaţă nesănătos sau petrecutul a prea mult timp în faţa televizorului. De vină pentru rezultate sunt perioadele lungi de inactivitate, stresul şi oboseala.

Alte studii au arătat că orele îndelungate petrecute la volan ne afectează şi inima.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți în fiecare vineri, de la ora 19:00, pe Digi World, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Băloi.

 
Pe aceeași temă