FOTO | „Polizorii”. Locul misterios unde se adună cea mai mare comunitate de cyborgi din lume

Data publicării:
mojave

Anul 2015, toamnă, coordonate - 35°0.5′N 115°28.5′W. În deșertul Mojave din SUA, oameni din toate colțurile continentului se adună la o întâlnire specială. Aparțin unei „congregații” de adepți ai teoriei transumanismului, care promovează evoluția speciei umane prin intervenții radicale ale tehnologiei la nivel anatomic. Scopul evenimentului: schimbul de experiență în domenii precum software și hardware, biologie, chimie sau medicină. Unii dintre ei își spun „polizori”, ”biopunkeri”, alții ”hackeri corporali” sau, pur și simplu, „cyborgi”.

Nucleu dur al acestei comunități se află în paradisul corporatist al dezvoltatorilor de fantezii tehonologice din Silicon Valley.

”Polizorii” se revendică, ca „geneză”, din romanul grafic al lui Warren Ellis – DOKTOR SLEEPLES, o distopie a unui oraș din viitor în care oamenii își implantează în trupuri dispozitive și piese de mașinării cu nume fantastice, se arată într-o analiză dedicată fenomenului de publicația Technosphere Magazine.

În ultimii ani, în această comunitate a apărut o serie de invenții care încrucișează fizicul uman cu imaginarul omului-mașină. Cum ar fi magneții introduși sub piele în podul degetelor, trend inventat în 2013 de Rich Lee. După o perioadă de acomodare, acești magneți îi vor permite utilizatorului să perceapă câmpuri magnetice puternice, cum ar fi cele pe care le întâlnim în preajma semafoarelor sau laptopurilor. În același an, potrivit publicației, un alt „polizor”, Tim Cannon, puncta cea mai spectaculoasă auto-modificare: își inventase un dispozitiv numit Circadia, pe care și-l implantase în antebraț. Dispozitivul respectiv înregistra temperatura corpului, transmițând-o în timp real într-un smartphone prin Bluetooth. Implantul a fost unul foarte dureros.

O inevitabilă întrebare se impune: Care este rostul acestor imixtiuni riscante? „Polizorii” susțin că, pe termen lung, aceste experimente vor duce la simplificarea vieții noastre. Medicii însă descurajează asemenea intervenții chirurgicale „neesențiale”, nu doar pentru pericolele pe care le implică, ci și din perspectiva eticii profesionale.

Și cum pentru orice emanație fantezistă se poate găsi oricând și un segment de piață, compania Dangerous Things susține că deja au fost comercializați mii de magneți tactili. Un alt produs la mare căutare printre „polizori” este dispozitivul de identificare a radiofrecvențelor (RFID). De asemenea, microcipurile de dimensiunea unui bob de orez fac furori. Microcipurile sunt injectate între degetul mare și arătător și pot fi folosite pentru deblocarea unui telefon mobil sau pentru a porni un automobil prin atingere.

Fotograful Hannes Wiedemann a pătruns în universul acestei comunități tehnocentriste, documentând îndeaproape abolirea graniței dintre fiziologie și tehnologie.

Foto: Hannes Wiedemann
Foto: Hannes Wiedemann

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri