Metoda de înșelătorie prin care hackerii pot să ne lase fără bani în vacanță doar trecând pe lângă noi

Data actualizării: Data publicării:
GettyImages-477581870 1

Atenţie, hackerii vă pot strica vacanţa! Specialiştii spun că infractorii internetului vă pot lăsa fără bani şi să aibă acces la datele personale, într-o clipă. Ei întind capcane lângă hoteluri sau terase şi îi ademenesc pe turişti să se conecteze pe reţelele lor piratate. Experţii recomandă instalarea de antiviruşi pe telefoane şi tablete, înainte de plecarea în concediu.

Hackerii profită de dorinţa oamenilor de a-şi verifica e-mail-ul şi conturile de socializare şi clonează reţelele gratuite de internet ale hotelurilor sau barurilor, atrag atenţia specialiştii europeni în securitate cibernetică.

„Cu un echipament de genul acesta care costa 50 de dolari. Putem crea un hotspot fals, putem aduce oamenii catre acest hotsport, să se logheze cu telefonul li putem intercepta toate conversaţiile dintre telefonul acesta şi serverele pe care le accesează ei”, spune Bogdan Botezatu.

Datele personale ale utilizatorului ajung la discreţia infractorilor, care pot controla şi accesa chiar şi conturile bancare. Infractorul are la dispoziţie parolele de securitate şi poate goli contul într-o clipă fără ca victima să îşi dea seama.

„Astfel de locuri există în toate oraşele mari ale Europei. Fiecare terasă are propria sa reţea de wifi. E făcută pentru ca turiştii să se conecteze mult mai uşor la net. Ei sunt neglijenţi şi rareori întreabă personalul dacă reţeaua este legitimă”, relatează Bogdan Ocnaru.

„Un hacker ar putea să îşi numească hotspotul FREE WIFI sau DEFAULT, unul pe care deja ne-am conectat. Și când trece pe lângă noi cu dispozitivul în rucsac ori sacoşă, toate telefoanele se vor conecta automat la reţeaua la care au mai fost conectate”, dezvăluie Bogdan Botezatu.

Specialiştii în securitate cibernetică susţin că un antivirus şi o atenţie sportită la aceste reţele pot să facă diferenţa între un sejur reuşit şi un fiasco. Cei care îşi pierd în acest fel datele personale trebuie să ştie că hoţii sunt foarte greu de găsit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri