Inteligența Artificială crește vânzarea de cipuri. Nvidia și-a dublat vânzările

Data publicării:
Jensen Huang arată un cip AI pe care îl ține în mână
Jensen Huang, președintele NVIDIA, ține în mână procesorul cu supercipul Grace hopper folosit pentru AI generativă la o prezentare de la COMPUTEX 2023. Sursa foto: Profimedia Images

Gigantul de tehnologie Nvidia spune că vânzările sale au atins un record, pe măsură ce cererea pentru cipurile sale AI crește. Compania spune că veniturile din vânzări au crescut la peste 13,5 miliarde de dolari în trei luni, informează BBC.

Nvidia se așteaptă, de asemenea, ca vânzările să crească în continuare în trimestrul curent și intenționează să răscumpere acțiuni în valoare de 25 de miliarde de dolari. Acțiunile companiei au crescut cu mai mult de 6,5% în tranzacțiile extinse din New York, adăugându-se la câștigurile lor uriașe din acest an.

Nvidia a precizat că suma la care se așteaptă din venituri este de aproximativ 16 miliarde de dolari pentru cele trei luni până la sfârșitul lunii septembrie. Aceasta este mult mai mare decât preconizările jurnaliștilor de la Wall Street și ar echivala cu o creștere de aproximativ 170%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„O nouă eră a computerelor a început”, a declarat directorul executiv al Nvidia, Jensen Huang, într-un comunicat.

„Companiile din întreaga lume fac tranziția de la tradiționalele CPU, la accelerated computing și AI generativă”, a adăugat el.

Vârful de lance al acestei performanțe o constituie afacerea cu centre de date a Nvidia, care include cipuri AI. Veniturile pentru această unitate a companiei s-au ridicat la peste 10,3 miliarde de dolari, o creștere cu peste 170% față de anul trecut, deoarece furnizorii de servicii de cloud computing și marile companii de internet de consum și-au achiziționat procesoarele de generație următoare.

Anul acesta, valoarea bursieră a Nvidia a crescut la peste 1 trilion de dolari, datorită faptului că valoarea acțiunilor sale s-a triplat. Aceasta a transformat afacerea în cincea companie americană cotată la bursă care se alătură așa-numitului „club de trilioane de dolari”, alături de Apple, Microsoft, Alphabet și Amazon.

Sarah Kunst, directorul general al Cleo Capital, care investește în startup-uri, a declarat pentru programul BBC Today că este fascinată de „ceea ce am putea să numim mania” din jurul Nvidia.

„Fac cipuri de foarte mult timp și doar în ultimii câțiva ani piața s-a prins de acest lucru”, a spus ea.

Nvidia a fost cunoscută inițial pentru realizarea de cipuri care procesează grafica, în special pentru jocurile pe computer. Acum, hardware-ul său stă la baza majorității aplicațiilor AI, spune un raport care a constatat că Nvidia a acaparat 95% din piața pentru învățarea automată.

ChatGPT a fost antrenat folosind 10.000 de unități de procesare grafică ale Nvidia grupate într-un supercomputer aparținând Microsoft.

Se așteaptă ca produsele AI să schimbe dramatic modul în care folosim computerele și rolul pe care acestea îl joacă în viața noastră.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri