Europol: Hackerii își oferă serviciile contra cost grupărilor militante

Data actualizării: Data publicării:
tastatura, calculator, internet, posibil hacker

Hackerii își oferă serviciile contra cost grupărilor militante pentru ca ele să poată ataca Europa, însă acestea încă nu au folosit astfel de tehnici pentru atacuri majore, arată agenția europeană de poliție Europol.

tastatura, calculator, internet, posibil hacker

Există în prezent puține dovezi care să sugereze că această capacitate de atacuri cibernetice se extinde dincolo de obișnuita atacare a site-urilor”, se arată în evaluarea anuală a Europol privind criminalitatea cibernetică, într-un an marcat de atacurile revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic în Europa, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Însă internetul din umbră, cunoscut ca Darknet, poate fi exploatat de către militanți care profită de experții în calculatoare ce oferă „servicii de infracționalitate”, a precizat Europol.

Disponibilitatea instrumentelor și serviciilor de criminalitate cibernetică și a mărfurilor ilicite (inclusiv arme de foc) pe Darknet oferă oportunități ample pentru ca situația să se schimbe", a a adăugat agenția.

În general, arată raportul, actualele direcții din criminalitatea cibernetică au continuat să se dezvolte, unele state membre ale Uniunii Europene raportând mai multe infracțiuni cibernetice decât varietatea tradițională.

Europol își exprimă îngrijorarea în legătură cu felul în care infracționalitatea cibernetică în expansiune a putut exploata și mai mult dependența noastră și mai mare de tehnologie și internet”, a afirmat directorul agenției, Rob Wainwright, citat într-un comunicat.

Am observat de asemenea o schimbare semnificativă în activitățile facilitate de mediul cibernetic legate de traficul de ființe umane, terorism și alte amenințări”, a adăugat el.

Programele care intră în baze de date și cer plata unor sume pentru deblocarea codurilor prin monede virtuale precum Bitcoin continuă să fie o problemă tot mai mare, la fel și atacurile țintite de tip phishing pentru a sustrage date de securitate de la directori și serviciile de video streaming cu abuzuri asupra copiilor.

Atacurile asupra rețelelor de bancomate s-au înmulțit de asemenea, mai arată raportul. A crescut totodată și numărul fraudelor care exploatează noile tranzacții și plăți contactless, în timp ce fraudele tradiționale care implică prezența fizică a unui card s-au redus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri