Plata prin telefonul mobil pentru călătoria cu taxiul, biletele la cinema și vacanţe

Data publicării:
telefon mobil mfax

Folosirea telefonului mobil pentru a plăti diverse produse şi servicii nu mai este de domeniul viitorului. Tot mai multe companii permit clienţilor plata cu telefonul mobil. Ultimul exemplu: achitarea călătoriei cu taxiul.

„Clientul trebuie să aleagă doar opţiunea de plată cu cardul. Automat plasează comanda, i se afişează un şofer care alege opţiunea de plată cu cardul. La sfârşitul cursei şoferul de taxi tastează pe display-ul lui suma pe care o are să plătească. Automat clientului îi şoseşte notificarea”, a declarat Florin Stoian, director general la Star Taxi.

Ca să poată folosi aplicaţia, clienţii trebuie să introducă datele de pe card în telefonul mobil.

După terminarea cursei, plata, cu tot cu confirmarea ei, se face în mai puţin de 30 de secunde, iar clientul are posibilitatea să selecteze bacşişul pe care vrea să-l lase, direct din aplicaţie.

Cu ajutorul telefonului se mai pot plăti facturile la utilităţi, accesul în parcările amenajate, biletele la cinema, vacanţe și călătoriile cu metroul.

În cazul transportului subteran trebuie să trimiteţi un SMS la numărul 1700 şi veţi primi imediat confirmarea de plată. Sunaţi apoi la acelaşi număr şi apropiaţi apoi telefonul de aparat.

O călătorie achiziţionată în acest fel costă 0,62 de euro. Metodele alternative de plată sunt însă puţin folosite de români.

De aceea, cardurile sunt folosite mai mult pentru a retrage banii din bancomate. Sumele retrase anul trecut de la ATM-uri au depăşit 24 de miliarde de euro, fiind de şase ori peste nivelul plăţilor cu cardul la POS-urile instalate de bănci la comercianţi, potrivit datelor BNR.

În acelaşi timp, specialiştii cred că şi plăţile cu ajutorul telefonului vor câştiga teren, pe măsură ce tot mai multe produse şi servicii pot fi achitate în acest fel.

Anul trecut românii au făcut șase milioane de tranzacţii cu cardul pe internet, în valoare de 260 de milioane de euro. Pentru anul acesta estimările experţilor indică 7,5 milioane de tranzacţii în valoare de peste 300 de milioane de euro.

Cum folosesc românii cardul

Retragerea banilor: 24 de miliarde de euro

Plăţi cu cardul: 4 miliarde de euro

Tranzacții online cu cardul

Număr tranzacții în 2012: 6 milioane

Valoarea tranzacțiilor în 2012: 260 de milioane de euro

Număr tranzacții în 2013: 7,5 milioane

Valoarea tranzacțiilor în 2013: 300 de milioane de euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri