Îngrăşământ ecologic din reziduuri de pe conducte, cel mai nou plan al Companiei de Apă Oradea

Data publicării:
ingrasamint

Nămolul din conducte se poate transforma în îngrăşământ ecologic: este cel mai nou plan al autorităţilor de la Compania de Apă din Oradea, care vor să vândă nămolul colectat în staţiile de decantare sau din reţeaua de apă. Tratate, reziduurile pot fi utilizate cu succes în agricultură.

Compania de Apă Bihor vrea să investească peste 20 de milioane de euro din fonduri europene în staţia de epurare a oraşului Oradea. Investiţia presupune şi o activitate de colectare a reziduurilor care se depun sub formă de nămol în reţelele de canalizare şi sunt tratate apoi în staţia de epurare. Concret, din nămol sunt extrase metalele grele, fosforul, azotul şi grăsimile, acesta devenind fertilizant ecologic bun pentru agricultură.

Nămolul conţine elemente organice benefice plantelor în cantitate mare, iar în urma purificării nu prezintă nici un pericol bacteriologic.

Reprezentanţii companiei au găsit deja fermierii dispuşi să achiziţioneze nămolul. "Avem o formă de precontract pentru a putea utiliza nămol în agricultură, avem buletine de analiză care certifică calitatea", dă asigurări Gheorghe Popa, directorul tehnic al Companiei de Apă Oradea.

În fiecare zi, din canalele oraşului se adună 15 tone de nămol biologic fertil pentru terenurile agricole. Compania de Apă îl oferă gratuit, iar agricultorii spun că un astfel de produs va ajuta la creşterea recoltelor.

"Ştie toată lumea că tot Bihorul 70% este podzol de pădure, sol acid ce trebuie ajutat cu fertilizare susţinută ca să obţii producţie", spune Dorin Hodişan, agricultor.

În prezent, nămolul biologic devenit fertilizator este deshidratat în proporţie de 15%. Compania de Apă vrea să continue investiţia pentru ca, de anul viitor, nămolul uscat să reprezinte 35% din cantitatea colectată.

În unele ţări ale Uniunii Europene, nămolul rezultat în urma filtrării apei este folosit şi în industria cimentului sau combustibil pentru termocentrale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri