Panourile solare de pe bloc reduc întreținerea cu 20%

Data publicării:
20012013 20panouri-44809

Aproape un an s-a chinuit preşedintele de bloc să obţină aprobările necesare instalării celor 40 de panouri solare. În noiembrie anul trecut a început montarea, iar acum se fac deja primele probe. Este primul bloc din ţară cu un astfel de sistem.

Această instalaţie e pentru prepararea apei calde, pe care o avem garantată în perioadă de vară. Opt luni pe an locatarii nu plătesc gaze”, a explicat președintele asociației.

35 de mii de euro a fost investiţia, dar asociaţia de proprietari a reuşit să adune majoritatea banilor din chiriile pe care le au luat pentru antenele companiilor de comunicaţii montate pe acoperişul blocului. Locatarii au plătit doar 5.000 de euro. Ceea ce înseamnă, în medie 25 de lei pe apartament, pe o perioadă de 5 luni. Dar merită toţi banii, spun locatarii.

Pe timp de iarnă, 15-20% va diminua consumul de gaze şi asta va fi pentru apă caldă, pentru fiecare locatar”, a afirmat administratorul blocului.

Astfel că vara, centrala termică a blocului va fi închisă, iar panourile solare vor fi suficiente pentru încălzirea apei.

Există un sistem electronic autumatizat. Când panorile nu dau randament, intră în funcţiune centrala”, a mai spus președintele asociației de proprietari.

Peste 2 ani, asociaţia de proprietari vrea să acceseze fonduri europene pentru a-şi cumpăra un sistem care să le reducă cheltuielile şi pentru energia electrică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri