Temperatură de 62,3 grade Celsius resimţită la Rio de Janeiro. Brazilienii fug din cauza căldurii insuportabile pe plaje și în parcuri

Data publicării:
RECORD DATE NOT STATED Weather and climate RIO DE JANEIRO 17.03.2024 CALOR-PRAIA-RIO. Movement of bathers on Copacabana
Plajele emblematice de la Rio, Ipanema şi Copacabana, erau extrem de aglomerate duminică. Sursa foto: Profimedia Images

Un val de căldură care afectează America Latină de la începutul anului a crescut temperatura resimţită la un nivel-record de 62,3°C la Rio de Janeiro, în Brazilia, în acest weekend, în timp ce ploile amenință sudul ţării, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Evitaţi orice expunere prelungită la soare. Hidrataţi-vă!”, a avertizat pe X sistemul municipal al Rio, anunţând o temperatură resimţită de 62,3°C, duminică, la ora locală 9.55 (14.55, ora României) la Guaratiba, un cartier din vest, după ce cu o zi mai înainte s-au înregistrat 60,1°C, un record de când a început acest tip de măsurători, în 2014.

Zona de vest a Rio este alcătuită din cartiere sărace, periferice şi prost deservite, în care trăieşte peste 40% din populaţia acestui oraş cu peste şase milioane de locuitori.

RECORD DATE NOT STATED Weather and climate RIO DE JANEIRO 17.03.2024 CALOR-PRAIA-RIO. Movement of bathers on Copacabana
Plajele erau extrem de aglomerate duminică. Sursa foto: Profimedia Images

La o temperatură reală, duminică, de 42°C, temperatura resimţită a crescut la cel mai înalt nivel resinţit - de 57,7°C - inclusiv în cartierul rezidenţial al Grădinii Botanice din Rio, privilegiat datorită vegetaţiei abundente.

”Încercăm să ne protejăm, să mergem într-un loc mai deschis, cu mare, dar trebuie să se facă ceva”, declara AFP o locuitoare din Rio, Raquel Correia, în vârstă de 49 de ani, într-un parc, în centru.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

”Mi-e foarte frică că acest lucru se poate înrăutăţi, pentru că populaţia creşte mult, iar despădurirea este foarte importantă, din cauza creşterii numărului de locuinţe”, a declarat ea.

La Sao Paulo, cel mai important oraş din America de Sud, cu o populaţie dublă faţă de Rio, de peste 12 milioane de locuitori, ziua de sâmbătă a fost cea mai caldă zi a anului, în care mercurul a urcat la 34,7°C.

RECORD DATE NOT STATED Weather and climate RIO DE JANEIRO 17.03.2024 CALOR-PRAIA-RIO. Movement of bathers on Copacabana
Brazilienii s-au refugiat în parcuri din cauza căldurii. Sursa foto: Profimedia images

Aceasta este cea mai mare temperatură înregistrată în martie de când Institutul Naţional brazilian Meteorologic (INMET) a început să efectueze măsurători, în 1943.

Ziua de duminică a adus o alinare abia perceptibilă, iar temperatura a scăzut la 34,3 ºC, la nivelul precedentului record al lunii martie, înregistrat în 2012.

Parcurile celui mai populat oraş din Brazilia erau pline. Muţi oameni au luat cu asalt litoralul, provocând ambuteiaje monstru la ieşirea din oraş, unde s-au format coloane de maşini de 20 de kilometri, potrivit presei locale.

”Înainte n-aveam o căldură ca asta. S-a schimbat mult de ceve vreme”, a declarat AFP o locuitoare în vârstă de 40 de ani, Maria Estevan.

Inundații în sudul Braziliei

În sudul Braziliei, din contră, ameninţa ploaia. Precipitaţii extreme urmează să continue săptămâna aceasta, au avertizat autorităţile.

”În această săptămână există un risc mare de ploi şi furtuni în zona central-sudică a Braziliei”, a avertixat duminică Agenţia de informaţii meteorologice MetSul.

”Cel mai îngrijorător sistem este un front de aer rece foarte intens care va aduce ploi torenţiale şi posibile rafale de vânt”, a avertizat ea.

Unele localităţi din statul Rio Grande do Sul înregistrau volume de precipitaţii ”excepţional de mari”.

La Uruguaiana, cel mai afectat oraş din acest stat, s-au difuzat imagini străzi inundate şi autobuze pe jumătate în apă.

Precipitaţii de până la 500 de milimetri de apă pe metrul pătrat ar putea avea loc, potrivt MetSul, după ce în februarie statul Rio Grande do Sul se sufoca din cauza căldurii unui ”dom de căldură extremă” provenind din Argentina.

Experţii atribuie aceste fenomene extreme şi instabilitatea meteorologică modificărilor climatice şi fenomenului El Niño, care afectează conul de sud al Americii Latine, în plină vară, provocând incendii de pădure în Chile.

Clima s-a încălzit în prezent cu 1,2°C faţă de nivelul din 1850-1900, cauzând o creştere a episoadelor de secetă, inundaţii şi valuri de căldură.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri