VIDEO. Apariţie rară a unui vultur pleşuv negru în România

Data publicării:
vultur

Un vultur pleşuv negru şi-a făcut apariţia într-o curte din judeţul Vrancea. Exemplarul face parte dintr-o specie dispărută de 100 de ani din ţara noastră. Misterul a fost lămurit după ce pasărea a fost prinsă de jandarmi. A venit din Bulgaria, acolo unde experţii încearcă să refacă populaţia de vulturi.

Ovidiu Paraschiv a găsit în curte o pasăre ciudată.

Ovidiu Paraschiv, localnic: Cât un curcan de mare, cu un cioc triplu, imens, de vreo 15 centrimetri, lat de 5 şi încovoiat, când s-a hrănit, rupea bucăţi de carne de pe os.

-Prima dată nu îmi venea să cred, mă uitam ce este cu chestia asta aici , de unde a apărut, am chemat vecinul, vino să vezi minunea.

După ce au anunţat autorităţile, localnicii au aflat misterul. Pasărea este un vultur pleşuv negru, o specie dispărută de un secol din România.

Dumitru Ioniţă, şef echipaj de intervenţie: ştiam că în cazul vulturilor să limiteze mişcările, primul lucru a fost să îmi iau bereta de pe cap, să-i acopăr ochii, să pun mâna pe el şi l-am imobilizat.

Vulturul a ajuns la Centrul pentru Conservarea Faunei Sălbatice de lângă Focşani. Specialiştii ştiau deja că pasărea, care a venit din Bulgaria, se află în Vrancea, pentru că are montat un GPS.

George Vlad, medic veterinar: Are o mică zgârietură la o aripă, dar nu este o problemă asta. Aşteptăm să ne spună cei din Bulgaria, cei care implementează proiectul, ce să facem momentan este într-o carantină.

Alexandru Bouroş, specialist în fauna sălbatică: Acesta este un exemplar ce provine din Spania, un juvenil ce a fost eliberat în Bulgaria cu scopul de a realiza o populaţie de vultur negru.

În Europa mai există doar câteva zeci de exemplare de vultur pleşuv negru, iar cele mai multe trăiesc în Spania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri